‘Öcalan’ı bir türlü çizgiye getiremedim’

Fırat ve parti meclis üyelerinden Şerif Altuntaş ve Zeki Ekinci Şemdinli olayları ve Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili Londra’da bir konferans verdi.


11 Aralık 2005 Pazar günü saat 13’de “St. Mary’s Community Centre Birkbeck Road Hornsey London N8 7PF” adresindeki KOMKAR’da yapılan toplantıya 250’nin üzerinde dinleyici katıldı.


Başlangıç konuşmasını Kürtçe yapan Fırat “Kürt  kimliğinin  demokratik yollardan kazanılması için sonuna dek mücadele edeceğiz“ dedi.


Konuşmasında ünlü Kürt ozan ve düşünürlerinden deyişler ve metinleri Kürtçe aktaran Fırat, Şemdinli olaylarına derin devletin işi olarak yorumladı.


Kendisinin belki de Abdullah Öcalan ile en çok görüşen kişi olduğunu ama onu bir türlü söyledikleri çizgiye getiremediklerini belirten Fırat, Kopenhag ölçütlerinin  Kürt demokratik hareketinin işine yarıyacağını ve  ama asıl sorunun Kürt kitlelerinin kendi taleplerini günderme getirmeleri olduğunu söyledi.


“Malesef biz hepimiz birleşseydik. Bu iş bu kadar olmazdı. Ama içimizde de işbirlikçiler oluyor, yanlış yapanlar oluyor ve hatta ihanet edenler de oluyor o yüzden sabırlı olmalıyız” diyen Fırat, şu örneği verdi:


“Hazro ağalarının Atatürk ile ortaklığı bir ibret belgesi olarak akıllarda duruyor. Zamanında Hazro Beyleri Mustafa Kemal ile birlikte isyancı Kürtlere karşı savaşmışlar ama sonunda kendileri de sürgünden  kurtulamamışlar. En sonunda Atatürk ile görüşmeyi başaran Hazro Beyi Atatürk’e ‘Biz sizinle birlikte dövüştük ama siz bizi de sürdünüz. Bunu bir türlü anlıyamadık’ demiş.  Atatürk de, ‘Senin kendi milletine yararın olmamış ki, başkasına olsun’ demiş ve huzurundan çıkmasını istemiş.”


Türkiye’de mahkemelerde ilk kez Kürtçe savunma yapan birisi olmasına karşın medyanın kendisini görmemezlikten geldiğinden yakınan Fırat, sorular kısmında da “Parti Programımızdaki kollektivizm maddesi federalizmi net olarak açıklamaktadır“ diye yanıtladı.

786010cookie-check‘Öcalan’ı bir türlü çizgiye getiremedim’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.