Cambridge’de Üniversitesi’nde de Türkçe yabancı dil

“Cambridge Üniversitesi’nde de Türkçe yabancı dil olarak öğretilmeye başlandı”

Londra – Yunus Emre Enstitüsü (LYEE) Müdürü Mehmet Karakuş ” LYEE ile ortak çalışma sonrasında Cambridge Üniversitesi’nde de Türkçe, yabancı dil olarak öğretilmeye başlandı” dedi.

LYEE Müdürü Karakuş kurumun amacının Türkçe’nin yabancı dil olarak yaygınlaştırılması, Türk kültür ve sanatının yurtdışında tanıtılması olduğunu belirterek, “Yapılan en önemli çalışmalardan biri de Türkçe kursları sayılabilir” dedi.

” LYEE ‘NİN 90 TÜRKÇE ÖĞRENCİSİ VAR”

Karakuş Türkçe kurslarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Şu anda 90’a yakın hepsi yabancı ve yetişkin öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerin çoğu akademisyen, politikacı, araştırmacı, profesyonel işi gereği Türkiye ile bağı olan ya da eş durumundan Türkçe’ye ilgi duyanlar.

Türkçe öğretmenlerimiz Türkiye’den bu görev için geldiği gibi bizim kendi yetiştiğimiz eğitmenler de bulunuyor. Hepsi Türkçe’yi yabancı dil olarak öğretme niteliğine sahip. Bizim öğrencilere verdiğimiz sertifikalar da her yerde geçerli.”

LYEE ‘nin Türkçe eğitiminin Londra’daki diğer kurumlardan çok daha başarılı olduğunu vurgulayan Karakuş, “Öğrencilerin seviyelerine göre çok sistematik eğitim verdiğimiz için öğrencilerimiz hemen karşılığını alıyorlar. Bu yorumu öğrencilerimizden de alıyoruz” dedi.

CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRKÇE KURSU

Karakuş, LYEE dışında geçen Eylül’de ilk kez Cambridge Üniversitesi’nde de Türkçe kurslar başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Cambridge Üniversitesi de çok memnun. Üniversite Yabancı Dil Merkezi’nde ortak yapılan derslerde öğretmenleri ve programı biz sağlıyoruz, mekanı onlar sağlıyor. Şu an 12 öğrenci bulunuyor.”

Cambridge Üniversitesi’nin Türkçe’yi yabancı dil olarak okutmaya karar vermesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Karakuş, “Ayrıca Türkçe yazma eserlerinin kataloglanması ve digital ortama aktarılmasını da sağlayacağız. Üniversitede en son katalog 1918’de hazırlanmış. Ondan sonra alınan Türkçe eser ve koleksiyonları biz düzenleyeceğiz. Şu anda iki elemanımızı bu iş için görevlendirdik” dedi.

Karakuş, LYEE ‘nin kendisi de içinde 8 çalışanı ve öğretmenleri olduğunu belirterek kurumun diğer çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“En çok yapmak istediğimiz hat, tezhib, kareografi, çini, ebru gibi geleneksel Türk sanatlarını İngiliz kamuoyuna tanıtmaktır. Ayrıca ud, bağlama ve ney kurslarımız ile resim-fotoğraf kurslarımız da yer alıyor. LYEE ‘de periyodik aralıklarla konferans ve konserler de düzenliyoruz… ‘Genç Akademisyenler’ serisiyle sosyal konularda çalışan Türk öğrencilerinin uzmanlık alanlarında konferans vermelerini sağlıyoruz. Önümüzdeki haftaki 9’ncu konferansımızda bir akademisyen ‘Kültürel Diplomasi’ konusunu anlatacak. Ayrıca önümüzdeki günlerde gençler ve çocuklara yönelik ‘gölge oyunu’ çalışmalarını da hayata geçireceğiz…”

Yapılan etkinliklerin yerli halkı hedeflemesine karşın toplumun da yararlanmasına açık olduğunu belirten Karakuş, “Toplumumuzu da kendi kültürevi LYEE ‘deki etkinliklere ilgi göstermelerini teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Karakuş, LYEE ‘deki sergiler dışında bazı etkinlik ve kurslardan çok düşük bir katılım payı alındığını belirterek “Kurum ile ilgili ayrıntılı bilgi ’10 Maple St, Bloomsbury, London W1T 5HA’ adresindeki LYEE ‘den ya da ‘020 7387 3036’ nolu telefondan alınabilir” diye devam etti.

2165290cookie-checkCambridge’de Üniversitesi’nde de Türkçe yabancı dil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.