“Cameron’un AB desteği: Zararsız çaba”

Gazete “Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin üyeliğine muhalefeti öyle güçlü ki, kısa vadede bu sürecin hız kazanması ihtimali çok düşük. Dolayısıyla Cameron’ın Türkiye’nin savunucusu pozu takınması masrafsız bir diplomasi yöntemi” yorumunu yaptı.

The Financial Times buna rağmen Ankara’nın diplomatik rolü düşünüldüğünde, İngiltere Başbakanı’nın izlediği siyasetin önemli olduğunu belirterek Türkiye’nin, arka bahçesi olarak tanımladığı Ortadoğu’da daha büyük bir stratejik rol arayışının kayda değer bir başarı kazandığını öne sürdü.

“Batılı ülkeler Türkiye’yi bu gücünü daha yapıcı bir şekilde kullanmaya teşvik etmeli. Zaten Cameron da doğru bir şekilde ve diplomatik bir dille Türkiye’nin nerede hata yaptığını söyledi” yorumunu yapan gazete şöyle devam etti:

“İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehdit düşünüldüğünde, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’de kullandığı oy şanssızdı. İsrail konusunda da Türkiye Binyamin Netanyahu hükümetiyle sürtüşmesine bir son vermeli ve İsrailliler ile Suriyeliler arasında arabulucu rolüne geri dönmelidir.

Hepsinin ötesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs ve Gazze gibi konularda belli aralıklarla gerçekleştirdiği ve diplomasiden ziyade popülizmden beslenen öfkeli çıkışlarına bir son vermeli. Türkiye küresel bir etkiye kavuşma konusunda büyük bir şans yakalamış durumda. Bu şans boşa harcanmamalı.”

832800cookie-check“Cameron’un AB desteği: Zararsız çaba”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.