Can Dündar’ın eşi rehin tutuldu

Dilek Dündar’ın yurt dışına çıkışına izin verilmedi. Can Dündar eşinin rehin alınmasına Twitter’dan sert tepki göstererek açıklamada bulundu. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konulmasını “Hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınıyor” tepkisinde bulundu.

Cumhuriyet gazetesi yazarı, eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna Atatürk Havalimanı’nda el konuldu, yurt dışına çıkışına izin verilmedi.

Dilek Dündar’a Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 22 Ağustos 2016 tarihli genelgesi ile pasaportunun iptal edildiği bildirildi ve tutanak imzalatıldı.
Can Dündar, bir süredir yurt dışında bulunuyordu. Avukatlar, “Uygulamanın bir rehin alma olayı olduğu” yorumunu yaptı.

EŞİ REHİN ALINAN CAN DÜNDAR’DAN AÇIKLAMA

Eşi rehin alınan Can Dündar, Twitter adresinden konuya ilişkin açıklamada bulundu. Dündar, eşi Dilek Dündar’ın rehin alınmasına ilişkin olarak “Eşimi rehin almışlar. Orman kanunu… Ama nafile. Ne beni,ne silahın üstüne atlayan bir kadını bununla korkutabilirler. Dua edin de yarın siz hukuka ihtiyaç duyduğunuzda, bugün ahını aldıklarınız sizin kadar gaddar olmasın.” ifadeleri kullanarak tepki gösterdi.

CHP’Lİ YARKADAŞ’TAN TEPKİ: HUKUK AYAKLAR ALTINA ALINIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konulmasını “Hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınıyor” şeklinde değerlendirdi.

Çıkarılan son KHK uyarınca Dilek Dündar’ın pasaportuna el konulduğunu belirten Yarkadaş şöyle konuştu:

“Hukukun temel ilkelerinden biri, suçun şahsiliği ilkesidir. Yani; bir şahsın suç işlediği iddia ediliyorsa, eşi, dostu, yakını, akrabası o isnattan dolayı suçlanamaz.

AKP, 15 Temmuz sonrası, bu ilkeyi ayaklar altına aldı. Son örnek ise Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’a uygulanan muamele…
Meslektaşımız Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konuldu. Çıkarılan son Khk’da, yargılananların eşlerinin pasaportlarına el konulabileceği yönünde bir karar alınmıştı.

Bu hukuk dışı, Ortaçağ kafasını yansıtan karar, Dündar’ın yurt dışına çıkışını engelliyor. Eşi yargılandığı için, Dilek Dündar’ın seyahat özgürlüğü elinden alınıyor. Bu hiçbir şekilde meşru ve mazur görülemez. Hukukun ırzına geçen bu karardan bir an önce dönülmelidir. Bu anlayış, Türkiye’yi hızla Ortaçağ karanlığına sürüklüyor.”

VAHiM BİR DURUM

Öte yandan, Yarkadaş pasaport iptaline ilişkin hukuk dışı uygulamayı eleştirirken çarpıcı bir bilgi de verdi.

CHP’li Yarkadaş, “Dündar’ın pasaportuna el konulmasına ilişkin tebliğde, karar tarihi olarak 4 Ağustos yazıyor. Yani; 1 Eylül tarihli KHK yayınlanmadan, el konulma kararı alınmış. Bu karar daha sonra KHK ile uygulanmış. Neresinden bakarsanız, hukuk dışılıklar, keyfilik ve anayasayı hiçe sayan bir anlayış hakim…” dedi.

HUKUKÇULAR: YAKINLARINA DOKUNAMAZSINIZ

Avukat Fikret İlkiz: Hak ve özgürlükler ortadan kalkıyor

Suç ve ceza şahsidir. İddia edilen suç nedeniyle henüz kanıtlanmadan ve aksi sabit oluncaya kadar herkesin masum sayılacağı evrensel kriter, temel hak ve özgürlükler OHAL kanunu ve beraberindeki KHK’ler ortadan kaldırılmakta. Bunun yanında suç işlediği iddia edilen kişilerin yakınlarını da aynı suçla itham etmek temel ve hak ve özgürlükleri tamamiyle ortadan kaldırmak anlamına gelir.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan: Hukuk devletinin sonunu yaşıyoruz

Hakkında soruşturma olan kişiyi bulamıyorlar, yakınını tutukluyorlar. Bunlar yaşanırken pasaport iptali bunun yanında ne ola ki? Bu durumun hukukla bir açıklaması yapılamaz.Hukuk devletinin sonunu yaşıyoruz.

Avukat Celal Ülgen: Makul ve mantıklı olmanın olanağı yok

Anayasa’ya göre ceza sorumluluğu şahsidir. Yani suç işleyen kişinin yakınlarına bu suç sirayet etmez. Dolayısıyla msuçu işleyen kişi dışında hiçbir yakını miçin adli ve idari yaptırım uygulanamaz. Türk Ceza Kanunu’na göre ise ceza sorumluluğu şahsidir ve kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz. Bu açıdan bakıldığında gazeteci Can Dündar’ın eşi içinde yapılan bu uygulamayı makul ve mantıklı bulmanın olanağı yoktur.

Avukat Bahri Belen: Uluslararası yasalara aykırı bir uygulama

Bu durum uluslararası hukuk kurallarına aykırı. Cezaların şahsiliği prensibi ihlal ediliyor. Suç işlediği iddia edilen kişilerin yakınlarının özgürlükleri konusunda kısıtlama getirilemez. Bu kişilerin ortağı olduğu şirketlere, yakınlarının mallarına el konuluyor.Burada hukukfalan yoktur, bunun adı hukuksuzluktur. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok.

2005070cookie-checkCan Dündar’ın eşi rehin tutuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.