Çanakkale’de mülteci dramı: Bir kadın iki çocuğun boğulduğu iddiası

İHD Çanakkale Şubesi, Çanakkale’deki geçiş noktası olan Ayvacık’ın Sokakağzı sahilinden hareket eden bir botun battığını 1’i kadın 2 çocuğun yaşamını yitirdiğini öne sürüldü.

AKP Hükümetinin sınırları açmasıyla Türkiye ile Avrupa sınırları arasında sıkışıp kalan binlerce mültecinin dramı sürüyor. İHD, Yunan adalarına geçiş noktası olan Ayvacık sahilindeki inceleme sonucu bir mülteci botunun battığını, bir kadın iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Reuters da Midilli adası yakınında mülteci botunun battığını, bir çocuğun öldüğünü duyurdu. Mülteci ölümleri ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İHD Çanakkale Şubesi, 1 Mart Pazar günü, mültecilerin Çanakkale’deki geçiş noktası olan Ayvacık’ın Sokakağzı sahillerinde incelemede bulundu. Yetkililerle görüşen İHD heyeti, 1 Mart sabah saatlerinde bir mülteci botunun battığını, bir kadın iki çocuğun hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Suriye’nin İdlib kentinde gerçekleşen hava saldırısı ve 34 askerin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’nin “Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceğiz”açıklamaları mültecileri geçiş noktalarına yönlendirdi. Avrupa’ya Yunanistan üzerinden sağlanan geçiş noktalarından biri olan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi de yine mültecilerin toplanma alanlarından biri oldu. Ayvacık’tan botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na ulaşmak isteyen farklı uyruklardan mülteciler, 28 Şubat tarihinden itibaren geçiş yapmak üzere sahillere akın etti. Yeniden insanlık dramı uygulamaların yaşandığı mülteci geçişleri ile ilgili incelemeler yapmak ve hak ihlallerine karşı bölgede bulunmak amacıyla İnsan Halkları Derneği Çanakkale Şubesi’nden bir heyet 1 Mart Pazar günü, Ayvacık’a gitti. Mültecilerin geçiş noktalarından biri olan Ayvacık ile Sokakağzı arasındaki alanda köylülerle, Ayvacık Geri Gönderme Merkezi ve yetkililerle temasa geçen İHD Çanakkale Şubesi, aynı gün sabah saatlerinde meydana gelen Ayvacık açıklarındaki bir mülteci botunun batması sonucu bir kadın iki çocuk mültecinin yaşamını yitirdiğini belirlediklerini ileri sürdü.

İHD RAPOR HAZIRLADI

İHD Çanakkale Şubesi tarafından hazırlanan raporda, “Ayvacık, Assos bölgesinde göçmenlerin geçiş güzergahında, sahil boyunca ve yakın köylerden bilgi edinmeye çalıştık. Tüm bölgede jandarma sürekli devriye geziyor ve görünürde hiç mülteci yoktu.Yerel halktan, hava koşulları nedeniyle hiç botun gelmediği, önceki günler çok hareketli olduğunu ve çok sayıda mültecinin sahillerde olduğu bilgini aldık. Yine bilgi aldığımız kişiler tarafından bu sabah (1 Mart) sadece 1 botun hareket ettiği ve açıkta bottan dumanlar çıktığını, sürekli devriye gezen sahil güvenlik botu tarafından göçmenlerin kurtarıldığı ve karaya çıkarıldığı söylendi. Daha sonra Ayvacık Jandarma komutanlığında görevli nöbetçi Astsubay ile yaptığımız görüşmede batan bottan bir kadın ve iki çocuğun yaşamını yitirdiğini, kurtulanların nereye götürüldüğünün bilgisini veremeyeceğini söyledi” denildi.

MÜLTECİLER ARAÇLARLA EDİRNE’YE GÖTÜRÜLDÜ

İHD devamında, “Bize bilgi veren kişilerin ifadesine göre, bu olaydan sonra sahilde bot bekleyen yaklaşık 25 kişi getirilen bir arabaya adeta zorla bindirilerek Edirne’ye götürüleceklerini, artık denizden geçişe izin vermeyeceklerini ve gitmek istemeyenlere de ‘Başka seçeneklerinin olmadığını’ bildirmişler. Daha sonra Ayvacık Geri Gönderme Merkezine gittik. Sorumlu bizle görüşmeyi kabul etmedi” dedi.

Raporda ayrıca, “Kapıdaki görevliden 400 kişilik merkezin tamamen boşaltıldığını sadece ‘suçlu’ mültecilerin çıkışına izin verilmediğini öğrendik. Bırakılan göçmenlerin nereye götürüldüğünü sorduğumuzda mültecilerin kendilerinin organize olduğunu ve Edirne’ye gittikleri bilgisini verdi” denildi. İHD yetkilileri, mültecilerin araçlara ‘zorla’ bindirilerek Edirne’ye götürüldüğünü, yetkililerin “kendileri organize oluyorlar” açıklamalarının ise gerçekçi olmadığını ifade ettiler.

Mülteci ölümleri ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

2392370cookie-checkÇanakkale’de mülteci dramı: Bir kadın iki çocuğun boğulduğu iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.