CANAMERİCA kurulsun mu, kurulmasın mı?

Kanada’yla ABD’nin birleşmesi, tek devlet hâline gelmesi gerektiğini söyleyenlere bakılırsa her iki devlet zaten fiilen, de facto durumda tek bir ülke görünümü çiziyor, zaten mecburiyet ise tek devleti zorunlu kılıyordu.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan, Amerikan ve Kanada’nın çifte vatandaşı gazeteci-yazar-akademisyen Diane Francis’in Yüzyılın Birleşmesi-Merger of the Century başlıklı kitabı ardından iki ülkenin arasında bir fark olmadığı, bu ülkelerin çıkar birliğinin de tam olduğu yönünde tartışmanın fitili ateşlendi. Son iki haftadır hem Amerikan hem de Kanada basınında, ayrıca akademik, siyasî mahfillerde durum enine boyuna ele alınır oldu.

Diane Francis’in bu birleşmeyi destekleyen ve öngörüler halinde arka çıkan iddiaları arasında, Kanada’nın bütünüyle bakir bir coğrafya olduğu, bugünkü siyasî yapıya bağlı kalınırsa ülkenin kendisini Rusya ve Çin karşında koruyamıyacağı, yakın gelecekte zaten savunma açısından ABD’ye, yani Büyük Biradere ihtiyaç duyacağı yönündeydi. Francis, madem eninde sonunda çıkarlarımız açısından Kuzey Amerika coğrafyasındaki, sadece ve güyâ sınırla ayrılmış ülkelerin fiilen birleşmesi, ortak hareketi söz konusudur, niye tek devlet olmayalım ki biçiminde ortaya attığı öneri sadece bir fantezi olarak kalmadı, kısa sürede iki ülkenin siyasî muhataplarınce dikkate alındı.

Kanada’nın kaybı ABD’nin kaybıdır, aynı şekilde tersi de geçerlidir iddiasını sık sık yineleyen Diane Francis, iki ülkenin birleşmesine ait teknik yapılanmayı tartışmak yerine günümüzün siyasi panoramasını çizip ve yakın gelecekte büyüyen Çin ve ardından dünya siyasetinde söz sahibi olmayı elinden bırakmıyacak bulunan Rusya’nın Kanada üzerindeki emellerini açıklaması dikkat çekti.

Kanada’nın hâlen İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth’e bağlılık yemini veren bir İngiliz ülkesi olması, ABD’nin federal yapısına bunu uygun duruma getirmenin zorluk ve kolaylıkları ele alınmaya başlanınca konuya kulak kabartanların sorusu şu oldu: ¨Pekâla, o vakit yeni ülkenin adı ne olacak?¨
Buna verilen yanıtlar, yapılan anketler çeşitlilik gösteriyordu, ancak hemen herkesin diline ilk gelen yeni devletin adı CANAMERİCA olmaktaydı.

1554740cookie-checkCANAMERİCA kurulsun mu, kurulmasın mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.