“Canlı bomba DHKP-C üyesi”

Ankara’da ABD Büyükelçiliği’nde meydana gelen patlamada güvenlik görevlisi ile canlı bomba hayatını kaybetti. Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi.

Başkent Ankara, öğle saatlerinde bir patlamayla sarsıldı.

ABD Büyükelçiliği’nin Paris Caddesi’ndeki ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No’lu kapısında bir patlama oldu.

Saat 13.14 sularındaki patlamada, güvenlik noktasının büyük bir bölümü yıkılırken biri güvenlik görevlisi, diğeri canlı bomba olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti.

Elçiliğe saldıran kişinin DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı olduğu belirlendi. Şanlı’nın 1997’de Harbiye Orduevi saldırısına katıldığı ortaya çıktı.

Şanlı, güvenli ziyaretçilerin giriş yaptığı bölümde X-Ray cihazından geçerken paniğe kapıldı ve eli beline gittiği anda patlama meydana geldi.

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu söyledi.

KAFASINDAKİ ‘BEN’DEN TESPİT EDİLDİ
Katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Erdoğan, saldırıyı gerçekleştiren canlı bombanın kafasındaki benden tespit edildiğini söyledi.

Suriye’nin saldırıyla bir ilişkisi olduğunu düşünmediğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Geldiğimiz nokta, canlı bomba ilk personel girişini geçiyor. Geçtikten hemen sonra patlatıyor ve tabii bu patlama nedeniyle kendisi de hayatını kaybediyor. Şu ana kadar kafatasındaki bir ben onu açıkça ortaya koyuyor.

Fakat yine de emin olabilmek için DNA testleri yapılacak. Bu testleri yarın sabah itibarıyla kesinleştirip nihai netice açıklanacak. Şu an elimizde kimlik bilgileri mevcut ancak nihai neticeyi aldıktan sonra açıklama yapılacak. Net olarak DHKP-C’li olduğu kesin. Daha önce bu kişinin yapmış olduğu bazı eylemler var.

ABD’li Büyükelçiyi arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Ölen güvenlik elemanına Allah rahmet etsin. Bir de NTV’den bir kızımız var. Büyükelçi “Ben davet ettim’ diyor. Didem Tuncay kızımızın durumu ağır. Allah’tan ona da şifalar diliyoruz, ailesine geçmiş olsun temennilerimizi iletiyoruz.”

‘SALDIRI ÜLKENİN HUZURUNA YÖNELİK’
Erdoğan saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada ise şunları söyledi: ”Ankara’da ABD Büyükelçilik binasının personel girişindeki canlı bomba saldırısı arzu etmediğimiz bir neticeye vesile oldu. Tabii ki bu terörün uzantıları, başından beri bu ortak mücadeleyi dünyanın her yerinde birlikte vermemiz gerektiğini söyledik. Bütün güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, orada tetkiklerini ve incelemelerini yapıyorlar. Sağlıklı neticeler tam olarak ortaya çıktığında gerekli açıklamaları yapacağız.

Canlı bomba paramparça olmuştur ama bunun yanında özel güvenlik ekibinden orada bir rivayete göre bir, bir rivayete göre iki vatandaşımız da rahmetli olmuştur. Yaralı olan kişiler de var, onlara da şifalar diliyoruz. Bütün bunların hepsi ülkemizin refahına, huzuruna yönelik saldırılardır. Bütün bunlara karşı dik duracağız, diri olacağız, beraber olacağız ve bunları aşacağız. Hiçbir şehidimizin kemiklerini sızlatmayacak, onların ruhunu muazzep etmeyeceğiz. Sizleri incitecek, mahcup edecek, başını eğecek hiçbir girişimin içinde bulunmadık, bulunmayacağız.”

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de bir açıklama yaparak, “ABD Büyükelçiliği’nde bir patlama meydana gelmiştir. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

‘MUSTAFA AKARSU’NUN BİR KAHRAMAN’
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, patlamada yaralanan eski NTV muhabiri Didem Tuncay’ı tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi’nde ziyaret etti.

Ziyaretten sonra gazetecilere açıklama yapan Büyükelçi Ricciardone, saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’nun bir kahraman olduğunu söyledi. Ricciardone, “Kendisi güvenliğimiz için her gün buradaydı. Çok iyi eğitilmişti. İşine sadıktı ve elçilikte çalışan Türkleri ve Amerikalıları korumak için hayatını kaybetti” dedi.

Ailesine de haber verildiğini kaydeden Ricciardone, “Kendisi harika bir profesyonel ve güvenlikçiydi” dedi. Ricciardone, hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin ailesiyle de bir araya geleceğini söyledi.

ELÇİLİK ÇALIŞANLARI SIĞINAKTA
Patlamanın ardından “kırmızı alarm”a geçilen elçilikte, çalışanların sığınağa alındığı kaydedildi. Büyükelçilikte giriş-çıkışlara izin verilmediği öğrenildi.

Bu arada, bilgi alınması için aranan büyükelçilik telefonlarına ise herhangi bir cevap verilmiyor.

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI
Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri bölgeyi güvenlik çemberine aldı.

Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi’nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı.

Bomba imha ekiplerinin olay yerindeki incelemesi devam ediyor.

Bölgede polis helikopteri de kontrol uçuşu gerçekleştiriyor.

ELÇİLİKLERDE ÖNLEMLER ARTIRILDI
ABD Büyükelçiliği girişinde meydana gelen patlamanın ardından cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü.

Ayrıca, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgeye takviye polis ekipleri sevk edildi.

2. ŞÜPHELİ İDDİASI
Öte yandan, polis ekipleri, 2. şüpheli iddiası üzerine alarma geçti.

Bu arada, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da olay yerine geldi.

1372350cookie-check“Canlı bomba DHKP-C üyesi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.