Canlar Cem’de birleşti…

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yaklaşık 1.500 alevinin katıldığı etkinlikte Dede Mehmet Yaman Cem’i açarak sazıyla deyişler okudu. Birlik ve beraberlik üzerine kısa bir konuşma yapan dede, 12 hizmet diye bilinen hizmetleri sırasıyla yerine getirdi.


Cem’e ışık nur vermesi için ve delil anlamındaki hak, muhammet ve aliyi temsil eden üç çırağı yakıldı. Geleneklere göre 12 hizmetler arasında sayılan deyiş, dua, semahla dönüldü , lokma dağıtıldı…


Geleneksel Muharrem (Matem) Orucu ve hızır cemi etkinliği yapıldı. Cemevende düzszenlendi. Yaklaşık 1.500 alevi toplumu katıldı. Cemde lokma ve kurbanıyla katıldı. Ceme katılımcılar yine gönüllerinden koptuğunca koçtan lokmaya pek çok şey getirildi. Etli pilav yapıldı. Cem’e katılan bütün canların getirdiği herşey katılımcılara eşit olarak dağıtıldı. Dede lokma duasını okudu ve Cem’de bulunan bütün canlardan lokmadan rıza alındıktan sonra dualar okurndu ve hepbirlikti lokmalar yenildi. “Hak lokması”


___________
* Semah: Aleviler’in temel ibadeti olan cem ayininin ayrılmaz bir parçası, dini bir danstır. Anadolu’nun farklı bölgelerinde farklı isimler ve figürlerle dönülmesine rağmen, genel olarak belli bir kalıbı vardır. Kadın-erkek birlikte, sazla çalınan deyişler ve semahlar eşliğinde ritmik hareketlerle dönülür. Bir daire yaparak dönülen semahlar olduğu gibi karşılıklı durarak, birbirlerinin yerine geçerek…. dönülen semahlar da vardır. Bir eğlence gibi görülmemesi için “Semah dönmek” seklinde tabir edilir.


FOTOĞRAF: Arşivdendir

788240cookie-checkCanlar Cem’de birleşti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.