CİA’nın hedefindeki isim: Sakine

PARİS’TE YENİ SENARYOLAR VE CİA’NIN HEDEFİNDEKİ İSİM: SAKİNE CANSIZ

Paris’in merkezinde, Sakine Sansız ve iki arkadaşına yönelik yapılan infaza ilişkin sürekli çelişkili bilgiler kamuoyuna sunuluyor. Sorun birinin katil olarak ilan edilmesi olarak bakılıyor. Özellikle Kürtler içerisinde birini katil ilan etme mantığı üzerinde yoğunlaştığına dair bir kısım emareler var. Böylelikle bir taşla çok kuş vurma planı başarıyla gerçekleşmiş olacak. Birincisi, böylesi çok önemli bir olayın bir Kürt tarafından yapıldığı iması, toplumda önemli bir kırılganlık, burukluk ve güvensizlik yaratacaktır. İkincisi, Türkiye, Fransa ve diğer istihbarat örgütleri temize çıkmış olacak ve böylelikle kaybettikleri psikolojik üstünlüğü ele geçirmiş olacaklar. Burada en önemli yanılgı, katilin şahsen kim olduğundan çok, Niçin ve Neden işlediğinin açığa çıkartılmasıdır. Katilin bir Kürt olması sorunun esasını teşkil etmiyor. Olayın arkasındaki güçler kimler? Hedefleri ve amaçları nedir? Bu sorulara yanıt verilmeden bu cinayetin kendisi asla aydınlatılmış olamaz.

Bu katliamın uluslar arası bir boyutu var. Bu nedenle politik arka planı son derece karmaşık ve ciddidir. Sakine Cansız şahında yürütülen operasyonun, bölgesel politik denklemle doğrudan ilişkili olduğunu kavradığımızda, uluslar arası güçlerin stratejik hedefi çok daha iyi anlaşılır. Bölgesel güç dengelerinde ABD’nin belirlediği stratejilerin iyi analiz edilmesi bu bakımdan önemlidir. ABD’nin dünyanın değişik bölgelerinde, farklı örgütlere yönelik yaptığı değerlendirmeler ve bunlara karşı belirlediği politikalar dikkatle incelendiğinde, hedefine aldığı örgütlerin önemli bir kısmı ideolojik-politik olarak kapitalist sistemle çelişkili ve çatışmalı olanlardır. Aynı zamanda tek tek ülkeler veya bölgeler bazında güçlü toplumsal tabanı olan hareketleri özellikle hedef tahtasına oturtur. Bunlara yönelik ekonomik, politik, askeri ve medyatik aygıtları kullanarak etkisizleştirmeye çalışır. Bütün bunlarla başarılı olmadığı zamanda bu kez tersten iletişim kurmak için yeni kanalları devreye sokar. Böylelikle etkin olmaya çalışır.

Amerikan’ın PKK politikası üzerinde de çok yönlü tartışmalar ve değerlendirmeler sık sık yapılır/yapılıyor. Amerikan’ın taktiksel çıkarları gereği PKK ile zaman zaman ilişkilenmek istese de, stratejik olarak PKK’yi düşman kategorisinde görüyor. ABD, özellikle Ortadoğu ilişkilerinde, kendisiyle ideolojik ve politik olarak çatışmalı olan güçleri istemez. PKK gerçeğine bakıldığında, Ortadoğu bazında bölgesel/küresel bir güçtür. Ortadoğu’nun stratejik dengelerinde etkin bir güç olarak rol almaktadır. Bu bakımda. Ortadoğu kapsamında, kim nasıl bir plan devreye koşarsa koysun, PKK’yi hesaplamak zorundadır. Başka bir alternatifi de yoktur. Çünkü bütün planlar gelip PKK duvarına çarpacaktır. Bu gayet iyi biliniyor.

ABD’nin Ortadoğu ekseninde PKK’ye yönelik politika iki yönlü işlemektedir. Taktiksel olarak ilişkileniş ama stratejik olarak düşman kategorisinde görme. Bu iki durum birbiriyle çelişkili olmayıp, bölgesel denklem bakımından kaçınılmazdır. ABD, PKK ile ilişkilenmek zorundadır. Çünkü Ortadoğu’da kontrol etmek istediği hemen her yerde PKK gerçeğiyle karşılaşıyor. Örneğin Suriye’de PYD olmaksızın politik istikrarın sağlanması, dengelerin değiştirilmesi son derece zordur. Bu bakımdan PYD ile ilişkilenmek zorunda kalıyor. Gelecekte, İran söz konusu olduğunda yine PKK ile karşılaşacaktır. Bir bakıma, Ortadoğu’da nereye giderse orada yolu PKK ile çakışıyor. Taktiksel çıkarları için politik ilişkileri devreye koyarken, stratejik olarak tasfiyeyi esas almaktadır. Bu bakımdan ABD stratejisinin esası, PKK’yi tasfiye etmek veya en azında gücünün kırılmasını sağlayarak kontrol edebilir duruma getirmektir.

Bunun en somut örneği Sakine Cansız ve Rıza Altun’a yönelik belirlediği politikadır. Özellikle Avrupa’da PKK’nin merkezi kadrolarına yönelik saldırıların yapılması için Avrupa İstihbarat Örgütleriyle yakın ilişki içine girdiklerini Wikileaks belgelerinde bulmak mümkün.

Belgeye dair verilen bilgiler şöyle; Reference ID : 07ANKARA2917, Created : 2007-12-07 14:48 , Classification : SECRET, Origin : Embassy Ankara, Kod: KTFN EFIN PTER PREL TU IZ. 2007 yılı tarihili, secret/gizlilik damgası taşıyan ve kodlanarak Amerikan’ın Ankara Büyük Elçiliğinden gönderildiği anlaşılan raporda şunlar belirtilmiş: “Third, we should more sharply focus our work with the Europeans. Previous demarches sensitized the EU to PKK criminal activities. Now we need to narrow our focus by identifying and going after the two top targets of Riza Altun and Sakine Cansiz. Given their previous arrests, cases against them have been started. We can help by providing the most extensive dossiers possible and coordinating with law enforcement and intelligence counterparts in Europe to ensure these two terrorists are incarcerated.”

Türkçesi, “Üçüncü olarak, Avrupalılar ile çalışmalarımızı daha fazla odaklanmak gerekir. AB, geçmişten beri PKK’nin suç faaliyetlerine karşı duyarlıdır. Şimdi biz belirlememize göre iki ana hedefe, Rıza Altun ve Sakine Cansız’a yönelmemiz gerekiyor. Önceki tutuklamalar göz önüne alındığında, onlara karşı bu durumlar başlatıldı. Biz, bu iki teröristin tutuklanmasını sağlamak için en kapsamlı dosyalar hazırlayarak, Avrupa’daki istihbarat örgütlerine koordinasyonu sağlayarak yardımcı olmalıyız.”

Bu raporda yansıyan şu; 2007 yılından beri, Sakine Cansız’ın uluslar arası istihbarat örgütlerinin hedefinde oldukları ve düzenli olarak takip edildikleri anlaşılıyor. CIA bu yönelimi, PKK’nin stratejik örgütlenmesine ve ideolojik merkezine yönelik belirlenen saldırı konseptinin bir halkasıdır. 2007 ile 2013 arasında geçen zaman diliminde bu cinayetlerin işlenmemesi, tamamen konjonktür durumla bağlantılıdır. Türk kontrgerillası, bu sürecin aktif gücü olmakla birlikte, buna yön veren, etkileyen ve yönlendirenlerin uluslar arası istihbarat güçleri olduğunu bilmek gerek.

Bu raporda ortaya çıkan bir başka sonuç: Kürtler birçok noktada stratejik düşünmeyi beceremiyorlar. Uluslar arası güçlerin PKK’yi ve yönetici/merkezi kadrolarını önemsediğinin onda birini PKK kendisini önemsemiş olsa veya olsalar, bu düzeyde sorunlarla karşılaşmayacaklardı.

1607990cookie-checkCİA’nın hedefindeki isim: Sakine

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.