Caracas, Bogota elçisini çekiyor

Devlet televizyonunda konuşan Hugo Chavez, Kolombiya’yla ikili ticaret anlaşmalarını da askıya alacaklarını belirtti.

Venezuela ile Kolombiya arasında, Kolombiya’daki Marksist FARC gerillalarına sağlanan cephaneyle ilgili anlaşmazlık yaşanmıştı.

Kolombiya hükümeti, sol kanat FARC gerillalarının kamplarında Venezuela’nın İsveç’ten satın aldığı roket atarlara rastlandığını ileri sürmüştü.

Chavez açıklamasında bu iddiaları reddetti ve Kolombiya hükümetinin sorumsuzca davrandığını belirtti.

Venezuela lideri, “Bogota’daki büyükelçimizin geri çekilmesi emri verdim. Kolombiya’yla ilişkilerimizi donduracağız.” dedi.

Ticari ilişkilerin de askıya alınacağı uyarısında bulunan Chavez, Kolombiya’dan yapılan ithalatın Brezilya ve Ekvador gibi diğer ülkelere aktarılacağını söyledi.

Venezuela, Kolombiya’nın en büyük ticari ortaklarından biri. Ülke ticaretinin yaklaşık üçte biri Venezuela’yla yapılıyor.

Bogota hükümeti, Pazartesi günü, askerlerinin bir FARC kampına düzenledikleri baskında baskın İsveç yapımı tanksavar silahlar bulduklarını açıklamıştı.

İsveçli yetkililer, bu silahların 1980’lerde Venezuela’ya sattıkları silahlar olup olmadığını araştırmak üzere soruşturma başlattıklarını söylüyor.

Kolombiya’daki Marksist FARC gerillaları 1960’lı yıllardan bu yana Bogota hükümetine karşı silahlı mücadele veriyor.

Üs tartışmaları

BBC’nin Caracas’taki muhabiri, iki ülke ilişkilerinin Kolombiya’nın topraklarındaki dört askerî üssü ABD’nin kullanımına açacağını açıklamasından bu yana gergin olduğuna dikkat çekiyor.

Washington ve Bogota yönetimleri Kolombiya’da uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik bir ikili anlaşma imzalamak için pazarlıkları sürdürüyorlar.

Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez, bu adımından ötürü, komşu ülkelerden Kolombiya’yla ilişkilerin gözden geçirilmesi yönünde talimat vermişti.

Chavez, bunun Kolombiya’yı “Latin Amerika’nın İsrail’i” haline getirme çabasının bir parçası olduğunu ileri sürüyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Chavez, FARC’a cephane sağladıkları iddialarını reddediyor

1212310cookie-checkCaracas, Bogota elçisini çekiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.