Castro da oy kullandı

Oy merkezine gelen 86 yaşındaki Fidel Castro bir saat kadar kalıp sohbet ederken BBC muhabiri çökmüş görünen liderin kısık ve zayıf bir sesle konuştuğunu belirtiyor. Muhabir Castro’nun ayrılırken çevresinin sarıldığını, alkışla uğurlandığını ekliyor.

Seçime komünist partinin onayladığı isimler aday olarak katılabildi.

Tek kamaralı ulusal meclisin 600 kadar üyesinin belirleneceği oylamada kilit siyasi konumlara getirilecek isimlerin de destek alması bekleniyor.

Siyasi gündemin baştan belirlendiği söylenen seçimlerin bir sonucu olarak, Raul Castro’nun meclis tarafından yeniden devlet başkanlığına seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İlk oturum 24 Şubat’ta

Komünist partinin seçimleri taban hareketinin sonucu olan bir oylama olarak sunduğunu belirten muhabirler yeni meclisin ilk oturumunu 24 Şubat’ta yapacağını belirtiyor.

Meclis toplandığında 20 yıl sonra ilk kez meclis başkanlığı seçimi yapılacak zira bu görevi yürüten Ricardo Alarcon seçimlere katılmadı.

Küba’da resmi-siyasi konumlar için dönem sınırlandırması bulunmuyor.

Devlet Başkanı Castro, böyle olmakla birlikte, başkanlığın iki dönemle sınırlandırılmasını öneriyor.

Partinin ‘serbestsizlik’ açıklamasıSeçimin serbest olmaması ile ilgili eleştiriler karşısında parti yetkilileri “çok partili sistemin yokluğunun yolsuzluğu ve paranın çıkar amaçlı işlevini devre dışı bıraktığını”; öte yandan seçimlerdeki yüksek katılım oranının sistemin katılımcı niteliğini kanıtladığını söylüyor.

Devlet Başkanı Raul Castro, Komünist Parti Kongresi’nde tıklayın geçen sene başında yaptığı konuşmada da tek parti yönetimini savunmuştu.

Komünist Parti üyesi olması şartı bulunmamakla birlikte adayların partiye yakın örgütlerden kabul ediliyor.

Küba’da 8 milyon seçmen olduğunu belirten Associated Press muhabiri 612 vekilin seçileceğini, yerel temsilci olarak da 1.600 kişinin belirleneceğini belirtiyor.

Yönetim 2008’deki oylamada katılımın yüzde 96,8 oranında olduğunu duyurmuştu.

1372610cookie-checkCastro da oy kullandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.