Castro: Düşman etkisini sürdürüyor

Castro, ABD Başkanı Barack Obama’ya sert eleştirilerde bulundu. Castro’nun yaptığı açıklamalar, iki ülke arasındaki gerilimin sürdüğünü gösteriyor.

Küba parlamentosuna hitap eden Raul Castro, Obama’yı Küba’daki muhaliflere cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik aletler vermek üzere Amerikalı bir hükümet yetkilisini adaya göndermekle de suçladı.

Washington iki hafta önce gözaltına alınan bu yetkilinin kim olduğu hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Castro, ayrıca, Washington’un Kübalı muhaliflere destek vermek için 55 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını da ileri sürdü.

Castro, “Küba’ya karşı saldırgan politikalar yerinde duruyor; ABD hükümeti devrimi yok etme ve sosyal ve ekonomik rejimimizi değiştirme hedeflerinden vazgeçmedi.” diye konuştu.

ABD’nin uluslararası toplumu Küba’da baskının arttığına ikna etmek amacıyla aylardır bir diplomasi kampanyası yürüttüğünü söyleyen Raul Castro, Washington’un bu niyetle muhalefeti kışkırttığını ve sokak gösterileri örgütlediğini de savundu.

Gerilim

Raul Castro’nun Obama’ya yönelik eleştirileri Amerikalı pop grubu Kool and the Gang’in Havana’da konser verdiği güne rastladı.

Konser, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğinin bir işareti olarak görülüyordu.

Castro’nun yaptığı bu açıklamalar ve Obama’nın Küba’nın demokrasi yolunda adımlar atmaması halinde ambargonun devam edeceğini söylemesi, kültürel açıdan bazı ilerlemeler olsa da iki ülke arasındaki siyasi gerilimin sürdüğünü gösteriyor.

ABD-Küba ilişkilerinde, Obama’nın iktidara gelmesinin ardından bir ilerleme kaydedilmişti.

Obama, Küba kökenli Amerikalıların ana vatanlarını ziyaretleri ve ülkelerine gönderecekleri para miktarı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmıştı.

Washington ve Havana göç konusunda da görüşmelere başlamaya karar vermişti. (BBC)

1498400cookie-checkCastro: Düşman etkisini sürdürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.