Castro yine AB ve ABD’ye kızdı

Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, komisyonun bu kararını ‘komedi’ diye nitelendirerek tepkiyle karşıladı. Küba, Komisyon’un kararını onaylamadığını ve komisyonla işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.

Havana yönetimi bunun yerine, Guantanamo Körfezi’nde Amerikalıların gözaltına alınan kişilere nasıl davrandıklarını araştıran bir soruşturma için teklifte bulunmayı planlıyor.

BM İnsan Hakları Komisyonu’nun kararı Küba ile AB arasında da gerilime neden oldu. Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, ABD tarafından gündeme getirilen öneriye destek veren Avrupa ülkelerine serzenişte bulundu. Avrupalıların ABD karşısında, kendi ifadesiyle ‘zavallı’ bir durum içinde olduğunu söyleyen Kübalı bakan, AB ile ilişkilerini gözden geçireceklerini söyledi.

AB-Küba ilişkileri kısa bir süre önce yumuşama dönemine girmişti. Küba, Havana’daki AB üyesi Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya, Yunanistan, Portekiz büyükelçiliğiyle yeniden diplomatik ilişki kuracağını açıklamıştı. 2003 yılında Küba ile AB arasındaki ilişkiler, AB üyesi bazı ülkelerin büyükelçiliklerinin Havana’daki resepsiyonlara Kübalı muhalifleri de davet etmeleri üzerine kopmuştu.

Küba, Komisyonun insan hakları ihlal edildiğini öne sürdüğü tutukluları “ABD yönetiminin paralı askerleri” olarak niteliyor.

FOTOĞRAF: Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez ve Küba Devlet Başkanı Castro

1103630cookie-checkCastro yine AB ve ABD’ye kızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.