Castro’dan ABD yorumu

Ulusal Meclis’te yaptığı konuşmada Castro, ‘normal ilişkilerin devamı için ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargonun da kaldırılması gerektiğini’ ifade etti.
Castro ayrıca, ABD’nin donanma üssü olarak kullandığı Guantanamo Körfezi’nin de Küba’ya iade edilmesi çağrısında bulundu.

ABD ve Küba, 1959’da kopan diplomatik ilişkileri Pazartesi gününden itibaren ilk defa yeniden inşa edecek.

TIKLAYIN: ABD’DEN KÜBA’YA GEMİ TURLARINA ONAY

Ulusal Meclis’e hitap eden Castro, “Her iki devlet arasında yeni tür bir ilişki oluşturulması hakkında konuşuyoruz. Ortak tarihimizden tamamen farklı bir ilişki” dedi.

Küba lideri, karar Kongre’nin oyuyla belirlenecek olsa da ABD Başkanı Barack Obama’nın ambargoya ilişkin görüşmeleri başlatma çabalarını da memnuniyetle karşıladığını belirtti.

ABD’li yetkililer daha önceki açıklamalarında Guantanamo Körfezi’nin Küba ile görüşmelerde gündemlerinde olmadığını ifade etmişti.

ABD ve Küba, ilişkilerin yeniden kurulması için gizli müzakerelere iki yıl önce başladı.Geçen yıl 17 Aralık’ta Castro ve Obama, ‘tutsak takası yaptıklarına ve ilişkileri normalleştirme arayışında olduklarına’ dair tarihi bir açıklama yapmıştı.

İlişkilerin yeniden inşasının ilk aşaması olarak Pazartesi günü her iki ülke de başkentlerinde büyükelçilikleri yeniden açacak. (BBC)

1457850cookie-checkCastro’dan ABD yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.