Çavuşoğlu: ABD Gülen’i iade etmezse ilişkilerimiz etkilenir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen’in ABD’den iadesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin etkilenebileceğini söyledi.

Bir özel televizyon kanalının yayınına konuk olan Çavuşoğlu, önümüzdeki günlerde çıkacağı ABD gezisinde yapacağı temaslarda Fethullah Gülen’in iadesinin önem taşıdığını açıkladı.

Çavuşoğlu, “Bir terör örgütünün başı bir ülkede yaşıyorsa ve ABD onu bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Müttefikimizden isteğimiz çok net’

Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Müttefikimizden isteğimiz çok net, biz bu zamana kadar çok iş birliği yaptık. İade talebi konusunda ABD’den ortak bir çalışma talebi oldu buna karşı çıkmadık. Fakat üçüncü bir ülkeye kaçmayı isteyebilir. Kaçmasının engellenmesine yönelik girişimlerimiz var. Geçici tutuklanması talebi ABD’ye iletildi. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

‘Oraya gitme amacımız Gülen’in iadesi’

ABD ziyaretinde mevkidaşı John Kerry ile bir görüşme yapacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Oraya gitme amacımız Gülen’in iadesi” dedi. Çavuşoğlu, “ABD’den terör örgütü başını kendi ülkesinde tutmasını istemeyiz. İşbirliği ve anlaşmalar çerçevesinde iadesini isteriz” diye konuştu.
’15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu’

Ankara, 1999’dan beri ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Gülen’i 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutuyor. Gülen, darbe girişimiyle herhangi bir bağlantısı olduğuna dair suçlamaları reddetti.

‘İade süreci yıllar alabilir’

Reuters haber ajansının uzman avukatlardan aldığı görüşlere göre, Fethullah Gülen’in iade sürecinin tamamlanması yıllar alabilir. (DW)

1793030cookie-checkÇavuşoğlu: ABD Gülen’i iade etmezse ilişkilerimiz etkilenir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.