Çavuşoğlu: ABD’deki tasarıların nedeni Suriye’deki oyunu bozmamızdır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen Türkiye aleyhine yaptırım ve 1915 Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesine tepki gösterdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, ”Bizim için yok hükmünde karardır, oyunlarını bozduk intikam alıyorlar. Karar tasarı değil bir karar, hiçbir bağlayıcılığı yok, bağlayıcılığı yok diye alınan karara göz yumacak değiliz. Tepkimizi ortaya koyduk sizler de bizler de sebebini biliyoruz. Sebebi Suriye’de oyunu bozmamızdır” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de oylamalara ilişkin yaptığı açıklamada “ABD Temsilciler Meclisinde dün çıkan karar bizim için yok hükmündedir. Soykırımdan bahsedenler önce dönüp kendi tarihlerine baksınlar” diye konuştu.

ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞIŞLERİ’NE ÇAĞRILDI

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Satterfield, ABD Temsilciler Meclisi’nde oylanan yasa tasarılarıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Dün gece 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak tanımlayan bir karar, ABD Temsilciler Meclisi’nde büyük çoğunluğun desteği ile onaylandı.

Ayrıca, ABD Temsilciler Meclisi’nde dün gerçekleştirilen oylamada Barış Pınarı Harekâtı gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik sert yaptırımların devreye sokulmasını öngören tasarı 403’e karşı 16 oyla kabul edildi.

KALIN VE ALTUN’DAN TEPKİ

1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak tanımlayan bir kararın, ABD Temsilciler Meclisi’nde büyük çoğunluğun desteği ile onaylanmasına Türkiye’den tepkiler gelmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Ermeni tasarısı, tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biridir. Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanlar önce kendi tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişine baksınlar. “dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yasa tasarısının ABD-Türkiye ilişkilerine değer veren herkes adına endişe verici bir gelişme olduğunu bildirdi.

Tasarıya “evet” oyu verenlerin çalkantılı bir bölgede, stratejik açıdan kritik ilişkilerin kötüye gitmesinden de sorumlu olacağını vurgulayan Altun şöyle devam etti;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermeni topluluğuna baş sağlığı dilemiş ve üzüntülerini iletmişti. Kendisi aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı’nda olanları araştıracak bir tarih komisyonu kurulmasını istediğini de dile getirmişti. Siyasi amaçlar uğruna tarihin siyasileştirilmesi kabul edilmez bir durumdur. Ermeni kardeşlerimize, tarihlerini, iç siyasi hesapların bir aracı haline getirmemeleri yönünde çağrı yapıyoruz. Bu bölgede yüzlerce yıldır hep beraber yaşıyoruz. Bölgemize hali hazırda oldukça fazla acı yaşatmış olan dış güçlerin müdahalelerinin, ilişkilerimize faydası olmayacağını tarih bize öğretmiştir.”

2346730cookie-checkÇavuşoğlu: ABD’deki tasarıların nedeni Suriye’deki oyunu bozmamızdır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.