Cehennem adası Lampedusa

Berlusconi Sicilya’nın güney ucundaki Lampedusa adasını cennete çevireceği sözü verse de, ada cehennemi çağrıştırıyor. Kuzey Afrika’daki siyasi kriz ve savaştan kaçarak adaya gelen binlerce mültecinin sayısı Lampedusa sakinlerini aştı. Yerli halk, kaderlerine terk edildiği gerekçesiyle hükümete kızgın.

Berlusconi’nin yönetimindeki hükümet, Lampedusa’daki mülteci krizini çözemedi. Sokaklarda yatıp kalkan mülteciler, “Aciz, susuşuz!” diye bağrırken Lampedusa’yı ziyaret eden Berlusconi “Lampedusa’yı Nobel barış ödülüne aday göstereceğim” diye seslendi ada halkına. Bununla da yetinmeyip, “Bir ev satın aldım burada. Artık ben de Lampedusalayım” dedi. Adalılara kumarhane ve golf sahaları sözü verdi. Berlusconi’nin Lampedusa şovu sona erdiğinde ‘Silvio Silvio’ diye destekleyenler de vardı, “İstifa istifa’ diye tepki verenler de

İki hafta önce Roma’da Lampedusa’daki krize acil çözüm getirimesini isteyen barış yanlıları “Hepimiz Tunusluyuz, hepimiz Mısırlıyız” diye yürüseler de, İtalya’da bütün bölgesel yönetimler, sınırları içinde Lampedusa’daki mültecileri konuk edecek bir çadırkentin kurulmasına karşı.“

Hükümet bu krizin girift bir düğüme dönüştüğünü hemen fark etti ve hemen rota değiştirdi. Pazartesi günü Akdeniz’deki mülteci sorununu görüşmek üzere Tunus’a gidecek olan Berlusconi, her gün 100 mülteciyi ülkelerine geri göndereceklerini söyledi. Tunus yönetimini de çocuklarına, gençlerine sahip çıkması için uyardı. Tunus ödevini iyi yaparsa İtalyan hükümeti, 100 milyon avro vereceğini söyledi

Geçtiğimiz haftanın başında küçük bir ada olan Lampedusa’ya 48 saat içinde 3 bin mülteci gelince belediye başkanı Dino de Rübeis, “2 bin kişiye yemek dağıtılamadığını” duyurdu ve acil yardım istedi, Adanın sokaklarında artık yürümek mümkün olmadığı, kasaba merkezi açık tuvalet ve çöplüğe dönüştüğü için yerli halk isyan etti, Limandaki balıkçılar Akdeniz’den mülteci getiren teknelerin limana girmesini engellemeye çalışırken, adalı kadınlar da tencere tava yollara dökülerek seslerini duyurmaya çalıştılar. Adada filizlenen mülteci karşıtı protestolarda aşırı sağcı Forza Nuova militanlarının özellikle kadınlar ve balıkçılar arasında lobicilik yaptığını duyduk.

Lampedusa’daki fırtınaya çözüm getiremeyen hükümet, protestolar tırmanmaya başlayınca hem sivil hem de askeri gemilerle adayı iki gün içinde boşaltacağını duyurarak halkı sakinleştirmeye çalıştı. Gemiler biner kişilik gruplar halinde mültecileri taşımaya başlasa da yine güneyde Puglia ve Kalabria’daki koylara demirleyebildi. Çünkü hükümet ortağı Kuzey Birliği’nin yönetimindeki Veneto, Piemonte gibi kuzeyli bölgeler ‘Bizlerin kapıları mültecilere kapalı” mesajı verdi.

Save The Children Derneği, Kuzey Afrika ülkelerinden anne babaları olduğu için bir başlarına kaçıp gelen 11-16 arasındaki 530 çocuğun Lampedusa’da bulunduğunu duyurdu.

Derneğin İtalya&Avrupa Programları sorumlusu Raffaela Milano, gece üzerlerini örtecek bir örtüden yoksun olan çocukların hijyenik koşulların gitgide kötüleştiği bir ortamda acil destek beklediğini söyledi.

Save The Children Derneği ve Sinir Tanımayan Doktorlar Örgütü işbirliğince geliştirilen Presedium Projesi çerçevesinde sağlık taramasından geçirilen çocukların psikolojik desteğe gereksinimleri olduğu vurgulandı. Ancak geçtiğimiz gün adadan gelen bir haberde, bu çocukların 400’unun kayıplara karısıtığına dikkat çekiliyor, çocukların kötü niyetli çetelerin eline düşmüş olabileceği vurgulanıyordu.

Lampedusa’da durum böyle. Barış yanlısı İtalyanlar “Hepimiz Tunusluyuz” diye seslerini duyurmaya çalışsalar da, halkın çoğu ne yazık ki “Mülteci tsunamisine” uğradık diye konuşan Berlusconi gibi düşünüyor.

aslı[email protected]

649030cookie-checkCehennem adası Lampedusa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.