Cemevi’nde ‘Aşure Günü’ etkinliği

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin Dalston’daki merkezinde düzenlenen etkinliğe Londra Din Hizmetleri Müşaviri ve İngiltere Türk Diyanet Vakfı Başkanı Yaşar Çolak ve alevi toplumundan binlerce konuk katıldı.


Dede Mehmet Yaman, 12 gün oruçtan sonra gelen Aşure Günü’nün önemine değindi. Toplumu birlik ve beraberlik üzerine kısa bir konuşma yaptı. Sazıyla deyiş ve “duaz imam” okudu. Sonra dedenin duasıyla aşureler yendi.



TARİHİ GÜN


Hicri takvimin ilk ayı olan ve Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği “Muharrem ayı”, çeşitli ibadet ve geleneklerle yaşanıyor. Muharrem ayı, Hazreti Muhammed’in torunu, 4. Halife Hazreti Ali’nin oğlu Hazreti Hüseyin’in, o dönemde yaşanan siyasi kargaşa ve çatışmalar sonucunda 10 Muharrem 61’de Kerbela’da öldürülmesi olayının yaşanması nedeniyle İslam tarihinde önemli bir yere sahip bulunuyor. Yaşananların ardından bu tarih önem kazanıyor ve Hazreti Hüseyin’in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü oluyor.


Şiilerin her yıl dövünerek, tutmaya başladıkları matem orucu daha sonra devlet törenleriyle yapılmış ve İran’da gelenek haline gelmiştir. Kutsal ve matem ayı olan Muharrem ayının başlangıcında, Aleviler, Bektaşiler ve Şiiler, 10. güne kadar oruç tutuyor ve çeşitli törenler düzenliyor. Kerbela şehitlerinin ruhlarına dualar okunurken, Şiiler, belden yukarı soyunup kanatıncaya kadar dövünüyor ve böylece, şehit Hüseyin’in acısını paylaştıklarına inanıyorlar.


Bazı Alevi ve Bektaşiler ise Muharrem ayı süresince yas tutuyor, ağıt okuyor ve Muharrem ayının 10. gününe kadar Fuzuli’nin Hadika-üs-Süeda (Saadete Ermişlerin Bahçesi)  adlı eserini 11. günü son bölümünü bitirmek üzere toplu olarak okuyorlar.


Muharrem ayının 10’u ise Aşure Günü olarak kabul ediliyor. Bereketine inanılan aşure pişirilerek şehit edilen Hazreti Hüseyin anılıyor. Bu ayın 10. günü gecesi de pişirilen aşure, oruç bozulduktan sonra hep birlikte yeniyor, komşulara ve muhtaçlara dağıtılıyor. Hüseyin’in yaşadıklarını matemle karşılayan Sünniler de aşure geleneğini benimsedikleri için çeşitli şekillerde yaşatıyor.
   
AŞURE GELENEĞİ
   
Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem’in 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı.


Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemli bir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren ”aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılıyor.


Anadolu’da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. Bugün de aşure orucu tutmak, ve dağıtmak yaşatılan bir gelenek olarak gözleniyor.



AŞURE NASIL YAPILIR?
www.portakalagaci.com adresinden alınan Aşure tarifi şöyle:


aşure için gereken malzemeler:


yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker


hazırlanması:
1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.
3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.
4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.


not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.


FOTOĞRAF: İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Turabi Keskin, “Aşure Günü”ne katılan Londra Din Hizmetleri Müşaviri ve İngiltere Türk Diyanet Vakfı Başkanı Yaşar Çolak’ı kapıda kaşıladı.

788070cookie-checkCemevi’nde ‘Aşure Günü’ etkinliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.