Cennet Koy’daki kaçak yapılara yıkım kararı

Antalya İl Özel İdaresi’nde önceki gün görüşülen Fakdere ‘deki kaçak yapılara 22 bin Lira para cezasına çarptırılması ve ardından da yıkılması kararı çıktığı öğrenildi.

Likya döneminde de liman olarak kullanılan ve çevresinde kaya mezarları, lahitler ve yazıtlar bulunan Fakdere koyundaki kaçak yapılaşmayla ilgili haberimizin ardından konu yetkililerin gündemine gelmiş, Antalya İl Özel İdaresi görevlileri Kaş’a gelerek incelemelerde bulunmuşlardı. Yetkililerin konuyla ilgili incelemelerinin ardından hız kesmeden devam eden kaçak yapılar bölgede büyük tepkiye neden olmuştu. Eski bir balıkçı kulübesinin yerine inşa edilen kaçak yapıların, yat turlarının güzergâhı üzerinde olan koyda günübirlik turizm tesisi olarak planlandığı öne sürülüyor.

KARAR VALİLİKTE

Önceki gün Antalya İl Özel İdaresi’nin encümen toplantısında ele alınan Fakdere’deki kaçak yapılar hakkında beklenen sonuç çıktı. Edinilen bilgiye göre koydaki kaçak yapılar hakkında 22 bin lira para cezasına çarptırılması ve ardından yapıların yıkılması kararı çıktığı öğrenildi. TBMM Çevre Komisyonu’nda da görev almış AKP’li eski bir milletvekiline ait olduğu iddia edilen kaçak yapılarla ilgili kararın Antalya Valiliği’ne gönderildiği, valiliğin onayının ardından uygulamaya konacağı kaydedildi.

‘PARA CEZASIYLA GEÇİŞTİRİLMESİN’

Antalya İl Özel İdaresinin kararını “geç ama yerinde bir karar” olarak değerlendiren Kaşlı turizmciler, yıkım kararının bir an önce uygulamaya konularak Sakin Şehir olma yolunda ilerleyen Kaş’taki bu ayıbın temizlenmesi gerektiğini belirttiler. Benzer uygulamalarda kaçak yapılaşmalara yönelik yaptırımların para cezasıyla geçiştirildiğine dikkat çeken turizmciler, Fakdere’deki gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirterek, inşat çalışmaları sırasında tahrip edildiği öne sürülen arkeolojik kalıntılarla ilgili de işlem yapılmasını talep ettiler.

KÜLTÜR MİRASINA İLİŞKİN KAYITLATLAR VİYANA’DA

Geçmişte ‘Faktura- Üzüm İskelesi’ olarak adlandırılan ancak bugün kaçak yapılaşmayla gündeme gelen Fakdere koyundaki arkeolojik kalıntılarla ilgili ayrıntıların Viyana Küçük Asya Komisyonu Arşivi’nde tutuluyor. İlk kez 1892 yılında ünlü arkeolog Otto Benndorf tarafından ziyaret edilen Fakdere’nin daha sonra 1955 yılında da George Bean tarafından incelendiğini aktaran uzmanlar, bir başka arkeolog Martin Zimmerman’ın da 1992 yılında bölgeyle ilgili yazdığı kitapta, bu kaynaklara atıfta bulunarak Ufakdere’deki kalıntıları yayınladığını belirtiyorlar. Zimmerman’ın, 1992”de hazırladığı ‘Untersuchungen Zurhistorischen Landeskunde Zentrallykiens’ başlıklı çalışmasında, Fakdere İskelesinin geçmişte de kullanıldığını aktardığını ifade eden uzmanlar, iskelede çeşitli bina kalıntılarıyla bir lahit grubunun tespit edildiğini belirtmişlerdi.

İNSAN ETKİSİNE ‘HASSAS’ BÖLGE

ÖÇK tarafından bölgenin karasal alandaki biyolojik çeşitliliğinin tespiti ve korunmasına yönelik yürütülen projenin de uygulama sahası içinde bulunan Fakdere Koyu ve çevresi barındırdığı tür çeşitliliği ve insan kullanımları ile ilişkileri bakımından ‘hassas bölge’ olarak değerlendiriliyor. Proje kapsamında alanda yapılan çalışmalar sonucunda, 26’sı endemik olmak üzere 272 bitki türünün yanısıra, 96 kuş, 20 memeli, 20’de çift yaşamlı canlı türünün tespit edildiği belirtilirtiliyor.

1529890cookie-checkCennet Koy’daki kaçak yapılara yıkım kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.