CEO’ların “N’olcak halimiz” yorumu

Türkiye’nin önde gelen holdinglerin üst düzey yöneticileri (CEO) 2014’teki ekonomik gidişat Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi ortam, Suriye sınırında yaşananlar, sokak eylemleri nedeniyle zor günler yaşandığını bunun iş yapış süreçlerini de olumsuz etkilediğini vurguladı.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında ‘CEO Ajanda 2015’ toplantısı Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Boydak Holding CEO Memduh Boydak ve Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda CEO’ların yaptığı konuşmaların satır başları şöyle:

Turgay Durak: 2015 için her sene söylediğim gibi mevcut yıl zor bir yıldı, gelecek yıl daha zor olacak. Piyasadaki çalkantılar, yurt dışında faizlerin artması, düşmesi, yurt içinde gerginlik oldu, olmadı. Bütün bunları operasyondaki arkadaşlarımız göğüsledi.

Ali Ülker: 2014’te yaşanan sokak olaylarıyla siyasi istikrar tehdidi altında bir parça belirsizliğin ortaya çıktığını ve ihracata dayalı olan Suriye ve Irak piyasasının kaybedilmesi bazı fırsatların kaçmasına neden oldu. Türkiye pazarının derinliği yabancı yatırımcıyı çok fazla cezbetmiyor. Yeteri kadar büyük bir derinliğimiz yok ekonomide. Çevre coğrafya ülkelerindeki problemler bir diğer sıkıntı. Kalifiye iş gücü konusunda da Türkiye’de eğitimli kadrolar konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bunun ötesinde bürokratik engeller de var. Biz Türkiye’yi biraz daha yapılandırıp teşvikleri de ona göre düzenlersek yabancı sermaye gelişini hızlandırabiliriz.

Ayhan Yavrucu: 2014 Türkiye ve içinde bulunduğu coğrafya açısından bazı zorlukların peş peşe yaşandığı bir yıl olarak geçti. Ülke içinde siyasi tansiyonun yükselmesi gelecek ve yatırım beklentilerinde bazı duraksamalara yol açtı. Türkiye’nin son 5 yılda kaynaklarını rasyonel kullanamadı ve sanayi yorgunu bir ülke görüntüsü verdi. Kaynakların büyük kısmı gayrimenkul, konut, alışveriş merkezi, iş merkezleri ve hizmet sektörüne gitti. Bununla Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamdan daha üst bir gelir düzeyine sıçraması imkan dahilinde değil. O nedenle Türkiye’nin sanayiye yeni bir konseptle odaklanması gerek.

Memduh Boydak: İş dünyası Hükümet için, Hükümet de iş dünyası için çalışıyor. Yeni programlarla, yeni yapılanmalarla beraber, varsa bir gerginlik bunlar geçer gider. Bazen dip, bazen tavan yapabilir. Zamanla bu işler geçer gider. Esas bizim bölge coğrafyasındaki sorunlarımıza bakmamız lazım. Bir de Türkiye’nin kendi içindeki çözüm süreci ortamının iyi yönetilmesine bakmamız lazım. Bunları eğer düzgün yönetebilirsek, iş dünyasıyla gerginlik falan gelip geçicidir. Türkiye’de hukukun üstünlüğünü korumamız lazım. Yapısal dönüşümü gerçekleştirmek için hukukun üstünlüğüne iş adamlarımızı, toplumumuzu inandırmamız lazım. Eğitim konusunu da kapsamlı bir şekilde ele alıp Türkiye’nin eğitim sorununu çözmemiz lazım.

Sabancı yeni şirketler peşinde

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “2015’te hem yurtiçi hem yurtdışı satın almalar çalıştığımız konu. Performansı kötü olan bazı şirketleri satabiliriz. Çimentoda yurtdışı tarafında büyüme hedefindeyiz. Özellikle baktığımız yeni alanlar, ihracat potansiyeli olan yüksek teknoloji alanları”dedi. Türkiye ekonomisi için 2015’te yüzde 3-4 büyüme bekleyen Kurtul, enerjinin katkısıyla holdingin 2014 konsolide cirosunu yüzde 25, faaliyet kârını yüzde 35 artırdığını belirtti. Kurtul, özsermaye kârlılığının ise 2013’teki yüzde 10.4 seviyesinden bu yıl yüzde 11 seviyesinin üzerine çıktığını söyledi.

Boydak Holding CEO Memduh Boydak, 2015 ajandalarındaki önemli maddelerden birinin kablo sektöründe faaliyet gösteren şirketleri HES Kablo’yu halka arz etmek olduğunu belirterek, gelecek yıl için toplamda 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını aktardı.

Koç’un hedefi 2 kat büyüme

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, faaliyetlerinin yarısını Türkiye pazarının oluşturduğunu, hükümetin büyüme öngörüsü ve global ekonomi için de büyüme tahminlerini göze alarak çıkan rakamın 1.5-2 katı kadar büyüme hedefi koyacaklarını söyledi.

Tofaş’ın 2015’te yoğun yatırımlara başladığını hatırlatan Durak, “Mevcut işlerle para kazanıp yatırımı finanse etmemiz gerekiyor. Arçelik’in Tayland fabrikası yatırımı için onay bekliyoruz. Yatırım ilk aşamada 100 milyon dolar olacak. Piyasadaki başarımıza göre beş yılda 2-2.5 katına çıkabilir”dedi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, 2015’te satın alma kadar satış haberlerinin de gelebileceğini belirterek, “Satış planlarımız da var, bazı şirketlerimizi elden çıkarmayı düşünebiliriz” dedi. United Biscuits’in satın alınma hadisesinin iki ay içerisinde gerçekleştiğini anlatan Ülker,“Çok hızlı bir satış ve satın alma oldu. 2015 hedeflerimizde yoktu. Dolayısıyla 2015’in ne getireceğini tam kestiremiyoruz. Ama büyüme rakamlarının yüzde 20’nin üzerinde olacağını zannediyorum” diye konuştu.

Turgay Durak’ın, “Ülker ile marinaları satın almak için anlaştık, bilmeden United Biscuits’in satın alınmasına destek olmuşuz” sözleri üzerine salonda gülüşmeler oldu. cumhuriyet.com.tr

1435710cookie-checkCEO’ların “N’olcak halimiz” yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.