‘Cep’teki deprem vergilerine son verilsin’

ÇETKODER’den yapılan “Cep telefonu faturasındaki ve edinimdeki vergiler can yakıyor” başlıklı açıklamada cep telefonlarından alınan vergi toplamının yüzde 50’yi aştığı öne sürülerek zorunlu bir ihtiyaç olan cep telofonu vergilerine son verilmesi gerektiği belirtildi.


ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, deprem döneminde çıkan uygulamanın halen yürürlükte bulunduğunu vurgulayarak, “Cep telefonu bir ihtiyaç. Özel iletişim vergisi olur mu? KDV özel iletişim vergisi ve eğitime katkı payı derken faturada bir bakıyorsunuz vatandaşımız yüzde elliye varan vergi ödenmekte. Bakın cepte hangi vergileri veriyoruz” dedi.


Göktaş verginin ayrıntılarını da şöyle anlattı:


“İlk abone olurken 24.15 YTL ÖTV ödüyoruz. Ardından ilk abonelikte telsiz ruhsatname ücreti adı altında 10 YTL daha alınıyor. Ardından Telsiz kullanım ücreti olarak her yıl 10 YTL 12 eşit taksitle alınıyor. Hazine payı olarak işletmeciler , elde ettikleri brüt gelirin yüzde 15 ini her ay ödemek durumundalar. Kurum masraflarına katkı payı adı altında işletmeciler , elde ettikleri brüt gelirin , onbinde 35, ini ödüyorlar. Özel iletişim vergisi adı altında depremden doğan ekonomik kaybın önlenmesi amacıyla 2002 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere geçici yüzde 25 vergi kondu ve bu artık kalıcı hale geldi. Son olarak da KDV yüzde 18 olarak alınıyor. Cepte vergilendirme işinin tadı kaçtı. Tüketiciye olumsuz yansıyor ve yük hep tüketicinin üzerine biniyor. Cep telefonu lüks olabilir mi, artık herkes de var ve bir ihtiyaç. KDV nin de makul bir orana çekilmesi lazım. Yetkililerden lüzumsuz yere alınan vergilerin kaldırılması ve KDV oranının da düşürülmesini her biri birer tüketici olan vatandaşlarımız adına istiyorum…”

1047010cookie-check‘Cep’teki deprem vergilerine son verilsin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.