Cesetler pazarlık unsuru mu?

Ağabeyini kaybeden bir İngiliz The Daily Telegraph’a cesetlerle ilgili endişesini şu sözlerle dile getiriyor:

“Neler oluyor? İsyancıların cesetleri almaları beni endişelendiriyor. Onlarla ne yapacaklar? Ne olursa olsun insanca davranmalarını ve uygun bir zamanda cesetleri teslim etmelerini umuyorum. İlk düşündüğüm şey cesetleri bir pazarlık unsuru olarak kullanmaları oldu.”

Haberde ayrıca, Rusya’nın BM’den gelebilecek ‘enkaz bölgesine serbest erişim hakkı tanınması ve sorumluların cezalandırılması’ yönündeki kararını veto etmesinin beklendiği ifade ediliyor.

The Daily Telegraph gazetesi başyazısını da düşen Malezya uçağına ayırıyor.

Uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından fırlatılan bir füzeyle düşürülmüş ve silahların Rusya’dan temin edilmiş olabileceğine dair güçlü bir senaryo olduğuna dikkat çeken gazete Vladimir Putin’in bu savların aksini kanıtlamak için ‘uluslararası soruşturma için tam bir işbirliği yapması gerektiğini’ ifade ediyor.

Boris Johnson: ‘Bu felaketin sorumlusu Putin’dir’

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da düşen Malezya uçağıyla ilgili The Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme almış.

“Bu Putin’in savaşı ve bu felaketin sorumlusu Putin’dir” başlıklı yazıda Johnson, düşen Malezya uçağında ölenler için “Vladimir Putin’in desteklediği eşkıyalar tarafından katledildiler” diyor.

Olaydan Putin’in sorumlu olduğu yorumunu yapan Boris Johnson, ‘Rusya’nın itibarının tüm dünya önünde derinden zarar görmemesi için’, Putin’in uluslararası soruşturma ekiplerinin enkaz bölgesine girişlerini sağlaması, gerçekte her ne olduysa kabul etmesi ve isyancılara tedariki kesmesi gerektiğini söylüyor.

Londra Belediye Başkanı Johnson, Avrupa’ya da Putin’e baskı uygulaması çağrısında bulunuyor.

Financial Times gazetesi de olaya ilişkin baş sayfadan verdiği haberinde İngiltere, Fransa ve Almanya’nın, enkaz bölgesine giriş izni tanınmaması halinde Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletme tehdidini aktarıyor.

Financial Times’ın yorum sayfalarında da Wolfgang Münchau’ın “Avrupa Rusya’ya mali yaptırımlar uygulamalı” başlıklı makalesi dikkat çekiyor.

Makalede şu ifadeler yer alıyor:

“Eğer MH17 sefer sayılı uçağın, kazara dahil olsa Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğü teyit edilirse, AB sert bir yanıt vermeli. Topyekun mali yaptırımlar uygulamalı (…) Eğer Putin, AB vatandaşlarının ölümüne neden olduğu ifade edilen Ukraynalı isyancıları gizlice silahlandırmışsa işler uzun bir süre eskisi gibi olmayacak.”

Financial Times’ın yorum sayfalarındaki Thomas Graham imzalı makale de “Putin’i durdurmak için Batı, Ukrayna ekonomisini onarmalı” başlığı taşıyor.

Makalede, “Zor olsa da, eğer Kiev ayrılıkçıların üstesinden gelirse, Putin Batı’nın Ukrayna’nın yeniden inşası için sabrı olmayacağını ve kaynak sağlamayacağını umuyor. Yanılıyor olabilir ama bugün yaptırım çağrıları için sesi yükselenler, Putin’e daha farklı düşünmesi için bir gerekçe sunmadı” deniyor.

Independent gazetesi baş sayfa manşetini düşen Malezya uçağına ayırıyor ve ABD ile İngiltere basının Rusya’ya yaptırımların sıkılaştırılması çağrısı yaptığına dikkat çekiyor.

İngiltere hükümetine yakın bir kaynağın ifadelerini aktaran gazete, Rusya’nın gelecek iki gün içinde atacağı adımların alınacak kararlarda etkili olacağını belirtiyor ve kaynağın ‘önceliğin enkaz bölgesine giriş izni almak olduğu’ yönündeki sözlerine yer veriyor.

İngiltere gazetelerinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları da öne çıkan haberler arasında yer alıyor.

Guardian muhabiri Peter Beaumont, Gazze’nin doğusunda şiddetli bombardıman altında kalan Şuacciye’deki saldırıları kaleme aldığı yazısında İsrail’in katliam yapmakla suçlandığına dikkat çekiyor.

Muhabirin görüştüğü Şuacciye’den kaçan Filistinliler yalnızca “ölüm ve korku” gördüklerini ifade ediyor. Filistinlilerin ölen yakınlarını teşhis etmek için hastane morglarına akın ettiklerini aktaran muhabir, hastane işinde de doktorların yaralıları sığdırmaya çalıştığını yazıyor.

The Times gazetesi ise Gazze’deki saldırılara ilişkin başyazısında ‘Filistinlilerin Hamas liderliğinde kötü yönetilip tehlikeye atıldığını ve Netanyahu’ya yönelik eleştirilere rağmen Gazze’deki durumdan sivilleri kalkan olarak kullandığını belirttiği Hamas’ın sorumlu olduğu’ yorumunu yapıyor.

1424720cookie-checkCesetler pazarlık unsuru mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.