Çevreyi Bakanlık değil, halk korudu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Doğal sit alanı olan Kaputaş’tan otoyol geçirilmesine bakanlık izin verdi, halk dava açtı, mahkeme ise komisyonun yıkıma izin veren kararını iptal etti…
Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Kaputaş Plajı’nın da içinde bulunduğu doğal sit alanından otoyol geçirilmesine izin veren kurul kararını mahkeme iptal etti. Uluslararası tanıtım broşürlerinde Türkiye’nin tanıtım yüzü olarak kullanılan bölgeden geçmesi planlanan Kaş-Kalkan arasındaki 28 kilometrelik yeni otoyol projesine meslek odaları ve yöre halkının açtığı davada mahkeme üç ay önce ÇED Gerekli Değildir Kararını iptal etmişti. Endemik bitki türlerini de içeren Kaputaş bölgesinde otoyol yapımına izin veren Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu kararının da mahkemece iptal edilmesini değerlendiren davanın avukatı Tuncay Koç, Bu kararların doğal sonucu olarak Kaş’ın 5 köyüne yapılan imar planlarının da iptal edilmesi gerekmektedir. Kaş’ın tarım alanlarını yok eden İmar planları bu yol planına göre yapılmıştı. Dayanaklar ortadan kalkmıştır. Türkiye’nin en özgün ve doğal alanlarından biri olan Kaş’a ekolojik çözümler ve uygulamalar  yapmak varken yapılan işlere akıl erdirmek mümkün değildir” diye konuştu.

Antalya‘nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesi  ile ilçeye bağlı Kalkan beldesi arasında yer alan dünyaca ünlü Kaputaş Plajı, Türkiye’nin tanıtım yüzlerinden biri olarak biliniyor. Kıyı ve karasal ekosistemleri bir arada barındıran bölge, Kaputaş Kanyonunu da içine alacak şekilde doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştı.

KORUMA KOMİSYONU İZİN VERDİ, VATANDAŞLAR DAVA AÇTI

Kaş-Kalkan Güney Yamaçları 1. Derece Doğal Sit Alanı’nı adıyla koruma altına alınan bölge, endemik bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ancak Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilmek istenen 28,7 kilometrelik Kaş-Kalkan otoyolunun yaklaşık 3 kilometrelik kısmı sit alanını kapsıyordu. Bunun için uygun görüş veren Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu’nun 26 Ağustos 2016 tarihli kararına sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar dava açtı.

KAPUTAŞ İÇİN UZUN YARGI SÜRECİ

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Peyzaj Mimarları Odası ve 76 yurttaşın açtığı davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği işlemi iptal etti. Mahkemenin iptal kararını değerlendiren davanın avukatı Tuncay Koç, daha önce aynı mahkemenin davada yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak itiraz üzerine Konya Bölge İdare Mahkemesi’nin davayla ilgili keşif yapıldıktan sonra karar verilmesi yönünde karar aldığını anımsatarak, “Bu kararının ardından yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Yapılan keşif ve alınan bilirkişi heyeti raporunun sonucu mahkemenin iptal kararına da aktarılmış” dedi.

MAHKEME: ‘SİT ALANINA BAKILMADAN PLANLAMA YAPILMIŞ’

Antalya 4. İdare Mahkemesi’nin idari işlemle ilgili iptal kararında şu görüşlere yer verildi: 2842 metrelik kısmının koruma esaslarına uygunluğunu bozacağı ve planlanan yolun 1. Derece Doğal SİT alanın en uzun kenarından (takribi 3 km) geçerek deniz ve kara tarafını ikiye böldüğü görülmektedir. SİT alanı ve bütünlüğüne bakılmaksızın planlama yapıldığı ve SİT bütünlüğünün mutlak suretle bozulmasına sebep olacağı kanaatine varılmıştır. Diğer taraftan 1. Derece Doğal SİT alanı içerisinde yapılması planlanan yolun kuzeyinde köy/dağ yolu ve güneyinde sahil yolunun bulunduğu gerçeğinin tespit edilmesiyle bu yolun yapılmasına olanak veren görüş yazısındaki zorunlu hali ortadan kaldırıldığı mütalaa edilmektedir.

AV. TUNCAY KOÇ: ‘OTOYOL İÇİN GEÇERLİ İDARİ KARAR KALMADI’

Mahkemenin bilirkişi raporuna dayanarak aldığı iptal kararında ayrıca sit alanında bulunan endemik bir tür olan Kaputaş andız otunun da kurulun izninde dikkate alınmadığının belirtildiğini dile getiren Av. Tuncay Koç, Böylece üç ay önce Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği yolun ÇED Gerekli Değildir kararından sonra, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği izin de iptal edilmiş, Kaş’ı bölecek ve doğasını yok edecek yol için elde geçerli bir idari karar kalmamıştır” diye konuştu.

‘YOLA GÖRE YAPILAN İMAR PLANI DA İPTAL EDİLMELİ’

Yargı kararlarının doğal sonucu olarak Kaş’ın 5 köyüne yapılan imar planlarının da iptal edilmesi gerektiği görüşünü savunan Av. Tuncay Koç, Kaş’ın tarım alanlarını yok eden imar planları, bu yol planına göre yapılmıştı. Dayanaklar ortadan kalkmıştır.  Türkiye’nin en özgün ve doğal alanlarından biri olan Kaş’a ekolojik çözümler ve uygulamalar yapmak varken yapılan işlere akıl erdirmek mümkün değildir. Kaş halkı, sürdürülebilir turizmi, denizi, tarımı, arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla beraber Kaş’ı savunmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

KURULLAR AYRIŞTIRILDI, KORUNAN ALANLAR YIKIMA AÇILDI

8 Haziran 2011’de, dönemin AKP hükümetinin çıkardığı 644 ve 645 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile çevre ve orman bakanlıkları yeniden yapılandırılırken, daha önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu olan koruma kurulu da ayrıştırıldı. Buna göre doğal sit alanlarıyla ilgili tüm yetkiler, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılan bakanlık bünyesinde toplandı. Bu düzenleme çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları oluşturuldu. Böylece yatırımların önünde bir engel gibi görülen doğal ve kültürel varlıklar bir bütünlük içinde değerlendirilmekten uzaklaştırılmış oldu. Kaputaş’ta otoyol izni verilmesi örneğinde olduğu birçok doğal sit alanına sahip olan Antalya, bu süreçte çevresi en çok zarar gören illerin başında geliyor.

ÇEVRE’NİN BAŞINA HEP TOKİ KÖKENLİ BAKANLAR GETİRİLDİ

Çıkarılan KHK ile bir anlamda daha önce Bayındırılık ve İskan Bakanlığı olan kurumun bünyesine dahil edilerek eritilen ‘Çevre’yle ilgili bakanlığın başına bu tarihten itibaren çoğunlukla inşaat kökenli isimler getirildi. 17-25 Aralık sürecinde adı rüşvetle anılan ve “Ne yaptıysam Başbakan’ın talimatıyla yaptım” sözleriyle hafızalara kazınana TOKİ kökenli eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu isimelrden biriydi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle birlikte Temmuz 2018’de yeni Çevre ve Şehircilk Bakanı olarak atanan Murat Kurum da inşaat mühendisi ve TOKİ kökenli bakanlar arasındaki yerini aldı.

2341680cookie-checkÇevreyi Bakanlık değil, halk korudu!
Önceki haberMermer ocağı ruhsatı verilen arazide antik yerleşimler bulundu!
Sonraki haberYazarımız Ertanç Hidayettin’in annesi anıldı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.