Ceylan’ın şiiri Brüksel’deki metroda

“Avrupa diller günü” dolayısıyla, 24 Avrupa ülkesinden seçilen 24 şiirin yer aldığı‘ Transpoesie’ etkinliği, bu yıl ilk defa AB üyesi olmadığı halde, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin de projede yer alması dolayısı ile Türkçe de temsil ediliyor. 26 Eylül – 22 Kasım arasında sürecek etkinlikte yer alan şiirlerin 300 bin izleyici tarafından görülmesi bekleniyor.

Brüksel’de bu sene ikincisi düzenlenen proje, Brüksel EUNIC (Avrupa Birliği Kültür Enstitüleri)’in bir projesi olup, STIB/MIVB ve Milli piyangonun desteğiyle, Brüksel’in uluslararası edebiyat merkezi Passa Porta’nın işbirliğinde gerçekleştirildi.

“2012 Avrupa aktif yaşlanma ve kuşaklararası dayanışma yılı” ilan dolayısıyla gerçekleştirilen projede 24 ülkeden 24 şairin 21 ayrı dilde nesiller arası ilişkiler temalı seçilen şiirleri, ana dilleri haricinde Fransızca ve Flamancaya tercüme edilerek metro panolarında yerlerini aldı.

Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin de EUNİC üyesi olarak katıldığı projede Mevlüt Ceylan şiirinin projede Türkiye’yi temsilen yer almasından dolayı çok memmun olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Metro panolarında 22 Ekim’e, Botanik metro istasyonu sanat galerisinde ise Kasım sonuna kadar metro yolcularına eşlik edecek şiirler, görenlere uluslararası edebiyatçıları tanıma fırsatının yanı sıra kültürlerin ve dillerin çeşitliliğini kutlama imkanı da sağlaması umuluyor. Açılışa projeye katılan ülkelerin kültür Enstitülerinin ve basının katılımıyla resmi açılışı yapılan proje, Brüksel’in uluslar arası edebiyat merkezi olan Passa Porta’da, yazar Johan de Boose’un moderatörlüğünde, projeye katılan aralarında benim de çağrılı olduğum 7 ülkeden 7 şairin katılımıyla yapıldı.”

Ceylan, panel sırasında Türk toplumunun geçmişten bu yana şiirle iç içe olduğunu hatta pek çok şair sultana sahip olduğumuzu politik hayatımızda da çok etkili bir araç olarak kullanıldığını belirterek, “Şiir eskisi kadar toplumuzda popüler olmasa da her Türkün içinde çağdaş bir ozan yatar” diye devam etti.

844890cookie-checkCeylan’ın şiiri Brüksel’deki metroda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.