Cezayir’de sancılı seçim

Dün Konstantin kentinde düzenlenen bir diğer bombalı saldırıda ise en az bir kişi öldü.

Geçtiğimiz ay başkent Cezayir’de düzenlenen intihar saldırılarında 33 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırıyı üstlenen El Kaide’nin Kuzey Afrika kolu, halka seçimi boykot çağrısı da yapıyor.

Seçimler için başkent Cezayir sokaklarında 15 bin polis konuşlandırıldığı belirtiliyor. Parti liderleri seçmenlere şiddete tepkilerini göstermek için sandığa gitmeleri çağrısı yapıyor.

Ancak siyasi gözlemciler, 18 milyonu aşkın Cezayirli seçmenden çoğunun sandık başına gitmeyeceğini tahmin ediyor. 1997 yılında yapılan seçimlerde katılım oranı yüzde 65’ken, bu oran 2002’ye gelindiğinde yüzde 46’ya düşmüştü.

20’den fazla partinin katıldığı seçimde, parlamentoda beş yıl süreyle görev yapacak 389 milletvekili seçilecek.

Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından bu yana ülke siyasetinde hakim durumdaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin seçimden birinci parti olarak çıkması bekleniyor.

Parti halen parlamentoda 199 milletvekiline sahip.

Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’yı destekleyen “cumhurbaşkanlığı ittifakı”nda ayrıca milliyetçi Ulusal Demokratik Birlik ile ılımlı İslamcı Toplum ve Barış Hareketi partileri de bulunuyor.

Muhalefetteki Kültür ve Demokrasi Birliği’nin lideri Said Sadi seçimlerin Cezayir için “alternatif bir yarın” tartışması başlatacağını söylüyor. Sosyalist Güçler Cephesi ise seçimleri boykot ediyor.

Cezayir’de 1992 yılında yapılan ilk çok partili seçimde aşırılık yanlısı İslami Selamet Cephesi’nin zafer kazanmasının beklenmesi üzerine seçimlerin iptali ardından ülkede iç savaş patlak vermiş; 150 binden fazla kişi ölmüştü.

Çatışmalar durulmuş olsa da, ülke yönetimi bu olayların tamamen kökünü kazımayı ya da ülkenin petrol ve doğalgaz kaynaklarını daha refah içinde bir toplum yaratmak amacıyla kullanmayı henüz başarabilmiş değil…

Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika 2005 yılında bir toplumsal barışma programı başlatmıştı. (BBC)

1151090cookie-checkCezayir’de sancılı seçim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.