Charles’ın yediği kek

Prens Charles bir keki çok beğenmiş. Acaba neden?

Gazetede okudum. Prens Charles, Galler bölgesindeki bir kasabada yediği bir keki  çok beğenmiş ve “hayatında yediği en güzel kek” olduğunu söylemiş ve düğün yemeğinin özel menüsüne koydurmuş. Mutfağa ilgisi olan ve gıda sektöründe de girişimleri olan Charles’ın bu yoğun beğenisi acaba nereden kaynaklanıyor olabilir?

Bayan Etta Richardson’dan özür dileyerek söylemeliyim ki keki elbette güzeldir güzel olmasına da asıl neden bu değildir. Bence Prens’in keki beğenmesinin asıl nedeni, şimdi karısı olan ama o sırada sevgilisi olan Camilla Parker’la kaçamak yaptığı bir anda o kekle tanışmasıdır. 

Camilla ile yaptığı ilk kaçamak olmayabilir ama en heyecanlı kaçamağı idi belki de o. Bir görüşe göre, çok heyecanlı olduğumuzda eğer heyecanımızın nedenini kolayca bulamıyorsak çevredeki uygun bir nesneye atfederiz. Bu nesne bir insan olabilir. Eğer bu insan itici, sevimsiz biriyse onun bizi öfkelendirdiğini hatta ondan nefret ettiğimizi düşünebiliriz. Eğer o insan sevimli, etkileyici biriyse onu sevdiğimizi hatta ona aşık olduğumuzu düşünebiliriz. Bu nesnenin bu örnekte bir kek olduğu anlaşılıyor.

Charles, Camilla ile muhtemelen ya çok güzel anlar yaşadı daha önce yaşamadığı kadar ya da sıkı bir tartışma geçti aralarında. Bu sırada da görev icabı o kasabada bulunuyordu ve içindeki çoşkuya bir ad ve bir uyarıcı bulması gerekiyordu. Ne yazık ki aklına Camilla ile olup bitenleri getirmek de istemiyordu. Dedik ya bir kaçamaktı, unutulması gereken bir andı. Ee peki neydi öyleyse? “İşte buldum” dedi Charles, “işte hayatımda yediğim en güzel kek”. İçindeki uyarılmışlığı keke transfer etti ve heyecanının adını ve uyarıcısını bulduğunu düşündü.

Bu Prens’in iç durumuna ilişkin bir açıklama ve siz bu açıklamayı yeterli mi bulmadınız? Bir de bu durumu (Prens’in bu keki beğenmesini) öğrenenler olarak kendi iç durumumuzu irdeleyen bir açıklama getirebiliriz (ünlü bir kurama dayanarak),  aynı kapıya çıkan.

Prens Charles, ilk kez bu kadar leziz bir kek yemiyordu. Saray aşçıları daha da alalarını yapıyorlardı kuşkusuz. Yine Bayan Richardson’dan özür diliyorum. Onunla ya da kekiyle bir alıp veremediğim yok elbette. Belki biraz Charles ile alıp veremediğim olabilir. Daha önce de yazmıştım. Benim için sadakat önemli ve Charles,  Prenses Diana’ya sadakat göstermedi bildiğiniz gibi. Belki bunu içime sindiremiyorumdur.

Neyse konuyu saptırmayayım. Charles’ın yediği ilk ve tek güzel kek değildi bu kek herhalde. Ama diğer kekler bu etkiyi yapmamışlardı; yani diğer kekleri böylesine öne çıkaran bir davranışı olmamıştı. Sadece bu keki düğün ziyafetinin bir parçası olarak menüye dahil etti. (Belirginlik yüksek). Daha önce Galler’e yaptığı ziyaretlerde de herhalde bu keki yemişti ama farkına bile varmamıştı. Nedense bu seferinde pek beğendiğini fark etti. (Tutarlılık düşük).

Ayrıca bu keki yiyen pek çok kişi için bu kadar çarpıcı bir etkisi yoktu kekin. Diğer insanlar kekin Charles’ın dikkatini bu kadar çok çekmesine bir anlam verememişlerdi herhalde çünkü benzerlerini de daha önce yemişlerdi. (Yaygınlık düşük). Charles’ın o keke yönelik o anki yoğun beğenisi ve diğerlerinin bu kadar etkilenmemeleri şu düşünceleri akla getiriyor:

Bu beğeninin nedeni, Charles’ın kek sevmesi değil, yüklemeyi Charles’a yapamıyoruz. Neden o kek değil, yüklemeyi o keke de yapamıyoruz. Peki ne kaldı geriye? Nedensel yüklemeyi o kekin yendiği o büyülü ana, o günkü koşullara yapabiliriz. Charles o keki Camilla ile yaptığı o kaçamak sırasında yemişti.

Ayrıca o kaçamak,  ilişkinin heyecanı kadar sadakatsizliğin, yasak ilişkinin yarattığı gerilimi, rahatsızlığı, suçluluğu da barındırıyor olabilir ve sonuç olarak büyük bir uyarılmışlık yaşanıyor olmalıdır. Yine geldik baştaki yargıya. Prens Charles’ın o keki çok beğenmesinin tek nedeni Camilla ile yaşadığı o yasak ilişkinin en heyecanlı kaçamak anına denk gelmesidir bence.

Bu açıklama da mı olmadı? Biz de zaten;

Mesela dedik!

1088840cookie-checkCharles’ın yediği kek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.