Chavez: ABD’ye karşı reformlara devam

ABD Savunma Bakanı Donald Rumpsfeld, Brezilyalı yetkililerle Vanezuela Başkanı Hugo Chavez’i şikayet etti. Rumsfeld Brezilya seyahatinde Chavez’in Rusya’dan alacağı silahların Kolombiyalı Mao’cu grup FARC’ın eline düşmesinden kaygılandıklarını açıkladı.

 ABD, Uzak Doğu da Kuzey Kore, Orta Doğu’da İran ve Suriye, Latin Amerika’da da Vanezuela’ya karşı atağını sürdürüyor. Brezilya’yı ziyaret eden Rumpsfeld, ABD’nin Vanezueya’ya karşı kaygılarını iletti. Bakan, “3 ay sonra Rusya’dan alacakları bu kadar silahla ne yapacaklar bilmiyoruz” diye konuştu.

CHAVEZ’İN  SAVAŞI YOKSULLUKLA

Chavez, ‘toprak reformu’ kapsamında çokuluslu şirketlerin ellerindeki mülkiyeti kamulaştırmaya başladı. İlk aşamada 13 bin hektarlık dev hayvan çiftliği kamulaştırdı. Hükümet, İngiliz şirketi Vestey’e bağlı bir şirkete ait El Charcotta çiftliğini kamu mülkiyeti ilan etti ve iki yıldır çiftliği işgal edip üzerinde yaşayan 140 yoksul çiftçiye işletme haklarını dağıttı.

Bölge Valisi Jhonny Yanez Rangel, El Charcotta çiftliğinin, bu çiftçiler tarafından bir kooperatif haline getirilebileceğini söyledi. Venezuela hükümeti geçen hafta İngiliz Vestey şirketine bağlı Agropecuaria Flora adlı şirketin, bu toprakları onlarca yıl geçerli bir mülkiyet belgesi bulunmadan işlettiğini açıkladı. İngiliz şirket, bu toprakların 19’ncu yüzyıldan bu yana kendilerine ait olduğunu gösteren belgelerle mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Chevez, toprak reformunu “yoksullukla mücadelede devrim” diye adlandırdığı programının can damarı olduğunu savunarak geri adım atmayacaklarını açıkladı. Venezuela muhalifleri ise toprak reformuna karşı çıkarak özel mülkiyete yönelik bir saldırı hem de Chavez hükümetinin Küba tarzı komünizme doğru gittiğinin bir kanıtı olduğunu öne sürüyor.

Siyasi yorumcular ise ABD’nin kaygılarını abarttığını belirterek Venezuela ekonomisinin petrole dayalı olduğunu ve nüfusun çok küçük bir bölümünün gelirini tarımdan sağladığını belirtiyor.

İLGİLİ HABER: ABD, Chavez’e baskısını artırıyor

1101690cookie-checkChavez: ABD’ye karşı reformlara devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.