Chavez: Gelişmişler utanmazca sömürüyor

Venezuela’da katıldığı bir törende konuşan Chavez, “Biz yoksul ülkeler, ticari engelleri aşmak için zengin ülkelerden dört kat daha fazla mücadele ediyoruz. Bu yüzden, zenginlerin dünya ticaretine dayattığı kurallar utanmazlık ve ahlaksızlıktır” şeklinde konuştu.

Solcu lider Chavez, “ABD, G-8 ülkeleri ve AB’nin tek yaptığı, sınırları kaldırma iddiasında olup, uluslararası ticarette engelleri yükseltmektir” dedi.

149 ülkenin katıldığı DTÖ toplantıları, pazar günü sona erecek.

TOPLANTIDA İLERLEME YOK
 
Öte yandan BBC’nin haberine göre; DTÖ üyelerinin Hong Kong’da yapılmakta olan toplantısının üçüncü gününde henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil. AB’nin muz ithalatına uygulayacağı vergiler tartışma yaratıyor

Görüşmelerde, dünyanın en yoksul ülkelerini ticari faaliyetlerini geliştirilmesi yolunda atılacak adımlar tartışılıyor. Kalkınmakta olan ülkeler, ABD ve AB’ye görüşmelerdeki düğümü çözmek için tarım üzerinde yeni tavizlerde bulunmaya çağırdı. Orta ölçekli ekonomiye sahip ülkelerden oluşan G20 grubu, AB’nin tarım ihracat teşviklerini kesmek için bir tarih belirlemesi gerektiğini söyledi. Dünkü toplantılarda günün öne çıkan konularından birisi ise ‘muz’ olmuştu.

AB, Latin Amerika’daki muz üreticisi bazı ülkelere uygulanan ithalat vergileri konusunda yeni düzenlemelere gitmek üzereyken, üretici ülkeler, Brüksel yönetiminin, Hong Kong’daki toplantıya getirdiği önerileri sert şekilde eleştirdi.

Honduras Ticaret Bakanı, Avrupa Birliği’nin 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni üzenlemelerini, gelişmekte olan ülkeler açısından bir felaket olarak niteledi.

Yeni ithalat vergileri, Avrupa Birliği içindeki muz üreticilerini ve Karayipler’de, çoğu Fransa’nın toprakları olan bölgelerdeki üreticileri bağlamıyor. Ancak Latin Amerika ülkeleri bu vergileri ödemek zorunda.

ELEŞTİRİLER

ABD ile AB arasında tarım politikaları üzerindeki anlaşmazlık görüşmelere etki ediyor. AB’nin ticaretten sorumlu komisyon yetkilisi Peter Mandelson, ABD’yi pamuk işçilerine verilen teşvikler nedeniyle eleştirdi.

Mandelson, Amerikalı müzakerecileri, pamuk işçilerine verilen 4 milyar dolarlık teşviği kesme yolunda taahhütte bulunmaktan kaçınmakla suçladı.

1120400cookie-checkChavez: Gelişmişler utanmazca sömürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.