Chavez: Sosyalizm tam yol ileri

Secim sonrasi ilk ulusal ve uluslararasi basin onunde yaptigi degerlendirme toplantisinda Venezuela baskani Chavez izleyecegi cizgiyi acik ve net bir sekilde ortaya koydu = Simdi daha saglam bir kadroyla Bolivarci sosyalizmi Venezuela•da derinlestirmeye devam edecegiz . Onde gelen yedi bakaninda hazir bulundugu basin toplantisina daha sonra diger bakanlarin bir kismi da katildi Baskanyardimcisi ve devletin gunluk islemlerimsen sorumlu bakan Elias Jauva, Disisleri Bakani Maduro´ Meclis Baskani Flores´ . Petrol Bakani Ramirez, Iletisim ve Enformasyon Bakani Blanca Eekout, secim kampanyasindan sorumlu Birlesik Sosyalist Parti (PSUV) kurmaylarindan Aristobulu baskanlik masasindaki yerlerini aldi.

Chavez konusmasina “ Onemli bir zafer kazandik. Muhalefet yalanlariyla herkese bizim yenildigimizi ikna etmeye calisiyor ama Bolivarci gucler simdi daha pekismis bir ekiple secimi kazandi.”

Resmilesen sonuclara gore Birlesik Sosyalist Parti toplam 165 milletvekilimden 98”ini kazandi. Demokratik Muhalefet Masasi adiyla giren partiler toplam 65 Vatan herkes icin Partisi ( PPT) de 2 milletvekili cikardi .. Latin Amerika parlamentosu icin de Chavezciler 7 muhalefet ise 5 milletvekili kazandilar .
“ Bu secim de bir takim calismasiydi. Bazi oyuncularimiz yeterince calismadi ama takim olarak galip cikan biz olduk. Yuzde olarak Birlesik Sosyalist Parti milletvekillerinin %59”a yakin bir kismini alirken Muhalefet %40 da kaldi. Secimlere katilma orani % 66.45. Toplam PSUV”un aldigi oy 5.400.000”u asarken Muhalefet 5.300.000 civarinda . Chavez daha once Birlesik Sosyalist Partiye oy veren 1 milyona yakin kitlenin oylamaya katilmadigini belirtiyor. Dogal afetlerin etkisinin yani sira bu secimin yerel bir secim olmasinin etkisinden dolayi oylamaya katilmadiklarini ifade etti . Chavez ayrica Zulia . Tachira ve Anzoategui illerinde muhalefetin milletvekillerinin cogunu kazanmasini surprizle karsiladigini ama fazla sasirtmadigini tahliline ekledi .

Vatan Herkes icin Partisi ise ucuncu bir yol iddiasiyla ortaya cikti. Secimlerde ozellikle Lara ilinden oldukca umutluydular ama orada silindiler . Ilin valisi daha once Chavez listesinden vali secilmisti. Ancak ulkenin ikinci buyuk zengin isadaminin kent merkezindeki topraklarinin kamuya acilmasina itirazi nedeniyle Chavez ile yollari ayrildi ve PPT saflarina katildi. Ne var ki bu katilim PPT•ye bir kazanc saglamadigi gibi bu ilde Chavez”in daha da etkili olmasina yol acti .
Chavez konusmasinda “Muhalefetim cizgisinin yala dayandiginin altini cizdi.”Bununla 2002 yilinda bana karsi darbe yaptiklarinda da benim istifa ettigim yalanini yaymislardi . Simdi de sira Chavez•i devirmey geldi diyorlar. Onlara buradan sesleniyorum .Gercekten dusunduklerinde samimiyseler ve soylediklerine inaniyorlarsa onlari hemen simdi referanduma davet ediyorum.Bu onlarin anayasal haklaridir. Madem inandirici bir nedenleri de var . Buyursunlar beni referandumla degistirsinler . Eger simdi degistirmezlerse iki yil sonra 2012 Aralik”inda bu is daha da zor olacak . Cunku sosyalist devrim daha da ilerleyecek . Hodri meydan ¡ Soylediklerine inaniyorlarsa bunu yaparlar . Yoksa etrafta yalan yaymaya devam etmenin alemi yok .”
Bolivarci anayasaya gore her kim isterse ulke capinda secmen sayisinin %20 civarinda bir imzayla istedigi secilmis her temsilciyi gorevden almak icin referanduma gitme hakkina sahip.Chavez”in “ diktatorlestigi “ seklindeki elestirilere ilk yaniti bu oluyor ;• Ben Bolivarci anayasaya gore hareket ediyorum. En buyuk kilavuzumuz anayasamizdir .•

2005 de yapilan secimleri muhalefet amik ve demokratik olmadigi gerekcesiyle reddedip katilmamisti. Simdi secimlere katilarak bu anayasayida benimsemis oluyor . Bu da bizin icin bir kazanctir . Biz de Anayasamizi her zamanki gibi tittiz bir sekilde uygulayacagiz .. Hicbir milletvekili ABD ya da baska devletten para alarak Bolivarciyi anayasayi cigneyemez ve halki temsil edemez .”

Chavez burada ABD”nin son zamanlarda “soz de demokrasi “ ortusu ardinda ulkede istikrarsizligi artirmak icin gosterdigi cabalara dikkat cekiyor. Bu cabalarin basinda da devlet disi orgutlere gonderilen mali yardim sadece Venezuela icin 50 milyon dolara cikmis bulunuyor . ABD bu yardimlari USAID ve NED adli kuruluslari vasitasiyla sagliyor .

Chavez ulkenin uluslararasi dispolitikasinda ayni cizginin devam edeciginin de altini cizdi. Cin Halk Cumhuriyetiyle diplomatik ve ekonomik iliskilerin onemine dikkat cekti. Caracas kent merkezine insaa edecekleri 25.000 ailenin yararlanacagi sosyal konutlarin insaasi icin Cin Halk Cumhuriyetinin 4 milyar dólar kredi verdigini acikladi. Caracastan ulke icine dogru yaprigim gezide gordugum su anda 50/60 kilometrelik kaba insaati tamamlanmis demiryolu hatti ulkeyi hizla kalkindiracak bir baska buyuk proje . Proje 20.000 km•lik bir agi ongoruyor .Gida sektoru de Chavez”in onem verdigi bir baska alan . Zengin topraklara sahip Venezuela ne yazik ki Chavez kadar ulke gida gereksinimini sadece disalimla saglayan bir yapiya dayandirilmis. Bu da Uluslararasi tekellerin elindeydi. 2009 yilindan itibaren yogunlasan millilestirme ve kooperatif hareketleriyle simdi gida uretimi ve dagitiminda devletin payi %50 ye ulasmis bulunuyor .

Caracas•tan Ulkenin Bati tarafinda Kolombiya sinirina kadar uzanan topraklar adeta buyuk atelye ye donusmus- Chavez sosyalizme agirlik verecegiz derken bunu hayata gecirerek sozunu hayata geciriyor .Petrolden elde edilen gelirin halkci projelere yatirilmasi egitimden sagliga halkci projelerin girmedigi hic bir alan kalmamis gorunuyor .

Chavez tum toplanti boyunca devrimci liderler ve kuramcilara gondermeler de bulundu, Zafer kadar ssyalizm cagrisiyla konusmasini tamamladi. Tabii bunlarin basinda Fidel geliyor . Ancak Macar kokenli marksist kuramci Istvan Mezsaros Chavez”in 2000”li yillarin basindan veri devamli gonderme yaptigi kisi . Herkesi onun yapitlarini incelemeye davet ederken biz de yazimizi Mezsaro•nun yakinda basilacak kitabindan bir alintiyla tamamlayalim :
“Sermayenin yapisal bunalimi sadece sistemin ilk kez kendi mutlak sinirlarina ulasmis olmasiyla degil ayni zamanda kitle temeline dayanan hegemonik sosyalist secenegin ortaya cikmis olmasi ve bunun kuresel cercevede yani bir devrimci bir durumun temellerini saglamis olmasindan ileri gelmektedir “.

Mesut AKIN / Merida. Venezuela

1612980cookie-checkChavez: Sosyalizm tam yol ileri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.