Chavez ve Correa FARC a yardım ediyor mu

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa, ısrarla FARC ile bir ilişkiye girmediklerini söylüyorlar, ancak ortaya çıkan belgeler kesin olarak iki devlet başkanının FARC’a demokratik yollarla iktidara gelen Kolombiya devlet başkanını devirmek için yardım ettiğini gösteriyor.

Tüm bu açıklamalar ve suçlamalar silsilesi, İnterpol’un FARC gerillalarının bilgisayar bilgilerini ele geçirmesi ve  37 bin 872 bilgisayar dosyasının deşifre ettikten sonra, bunu geçen hafta kamu oyuna açıklamasıyla başladı. İçinde onlarca kez Correa ve Chavez’in yardım ve ortaklık ettiğine dair bilgi içeren dosyaları, her iki lider de kesinlikle reddetti.

Hugo  Chavez,  Kolombiya silahlı kuvvetleri tarafından 1 Mart’da Ekvator’da bulunan FARC kamplarından birinde ele geçirilen bilgisayarlardaki bilgileri “imparatorluğun”(ABD’nin) şaklabanlıkları  olarak niteliyor. Tabii ki, İNTERPOL Genel Sekreteri Ronald K. Noble’ye de söyleyecek bir cok laf buluyor hatta, kendisini bir mafya elemanı olarak anlatıyor. Diğer taraftan Correa  da, Chavez kadar saldırgan değil, ama benzeri bir biçimde suçlamaları reddettiğini gösteren açıklamalar yapıyor. Ancak İnterpol’un elinde bu kadar belge varken, hem Correa’nın, hem Chavez’in sempatizanlari bile bu açıklamaları ciddeye almakta zorlanıyor.

İnterpol’un Fransa / Lyon’da bulunan merkezinde yapılan deşifre işlemlerinde 15 ayrı ülkeden 64 polis memuru ve kendi polis teşkilatlarının bağımsız olarak seçtiği Singapur ve Avustralya’dan getirtilen  bilgisayar uzmanları çalıştı. Bütün bir ekip tam 5000 saat harcayarak, ele gecirilen bilgisayarları deşifre ettiler.

İnterpol, Chavez ve Correa’nın ileri sürdüğü gibi Kolombiya’nın  bilgisayarların içeriğini değiştirmediği ve laptopların Kolombiya silahlı kuvvetleriyle çıkan bir çatışmada ölen ve FARC’ın ikinci lideri Raul Reyes ‘e ait olduğu açıklamasını yaptı.

Ele geçirilen FARC bilgisayarlarının gerilla ile yıllardır sürmekte olan kavganın kilit bilgilerini içerdiği  bildiriliyor. Açıklanmasına izin verilen dosyalar arasında,  FARC’ın adam kaçırmalardan elde ettiği 480 bin dolarının Kosta Rica’da bulunduğu ve Bogota’ya yakın bir bölgede 30 kg. uranyum’un işlendiği gibi bilgiler yeralıyor. Yine bunların içinde, 8 ayrı dosyada Chavez’in FARC’a vermeyi vaadettiği 300 milyon dolardan bahsediliyor ve 2006 yılında Correa’nın başkanlık seçimleri sırasında 200 bin doları FARC gerillalarına verdiği açıklanıyor.

Bu bilgilerin resmi olarak doğrulanmış olması elbette beraberinde bir çok dikenli soruyu getiriyor:

Amerika Kıtası Devletleri Örgütü’nün (OEA-Organizacion de Los Estados Americanos)  andlaşmalarına uyan ve Kolombiya ordusunun Ekvator’a müdahelesini reddeden Latin Amerika ülkeleri, şimdi aynı şekilde bir ülkenin diğer bir ülkenin terorist grubuna yardım etmesini yasaklayan OEA’nın antiterorist anlaşmalarına uyacaklar mı?

Venezuela ve Ekvator’u yargılayacaklar mı yoksa Venezuela’nın petrolden elde ettiği milyonlarca dolarla yaptığı yardımları kaybetmekten korkarak kafaları mı karışacak?

Aynı Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin 18 Mart’da yapılan OEA toplantısında Ekvator’daki FARC kamplarına müdale ettiği için özür dilediği gibi Chavez ve Correa da bölge ülkelerinden özür dileyecek mi?

OEA(Amerika Kıtası Devletleri Örgütü) , 2002 yılında üye ülkelerin terorist gruplara yardım ve yataklık etmeyi yasaklayan kararına istinaden genel konseyi toplantıya çağıracak mı?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aynı kuralları tekrar eden 1373 ve 1566 kararlarını yürürlüğe koyacak ve Correa ve Chavez ‘i yargılayacak mı?

Bu arada Washington’da bazı cumhuriyetçi parlamenterler Venezuela’yı terorist ülkeler listesine almaktan ve ülkeye bazı yaptırımlar koymaktan söz ediyorlar. Yaparlar yapmazlar ama George Bush’un Birleşmis Milletleri kale almadan Irak’ı istila etmesine tepki verilmemesini eleştirirken, Birleşmiş Milletlerin biraz daha hızlı tepki vermesi  gerekiyor. Yoksa varlığına ve kararlarına inançla imza atan ülkeler için Amerika Kıtası Devletleri Örgütü’nün veya Birleşmiş Milletler’in hiç bir güvenilirliği, inanılırlığı ve anlamı kalmayacak. 
 

 

1613700cookie-checkChavez ve Correa FARC a yardım ediyor mu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.