Chavez ve Venezüella’da son durum

Başkan Chavez’in sağlık durumu ister istemez en önemli haber oldu Venezuela’da. Hoş burada ne olacağından ziyade ne olması gerektiği daha fazla ilgi alanına girdiği için Batı medyası veryansın bir yorum yarışına girdi . Hepsi maşallah Chavez sonrası Venezuela üzerine akıllarınına geleni bir bir sıraladı. Bu konuda Amerika ve Avrupadaki yazarlar ya da gazeteciler arasında fazla bir fark yok .

Tabii bir yandan Venezuela halkını bilgilendirmek için bir yandan da bu Batı medyasındaki yorumlara yanıt vermek içi hem cumhurbaşkanlığı basın bürosundan hem de iletişim Bakanlığı birimlerinden metinler yayınlandı .

Tüm bu yorumlara en iyi yanıt Pazar günü (16 Aralık 2012 ) yapılan seçimlerde halk oylarıyla verild . Valilik ve il meclis üyeliği seçimlerinde Chavez’in Birleşik Sosyalist Parti adayları 23 valiliğinin 20 sini kazandılar. 3 Valilik de muhlaefetin adaylarınca alındı.

Seçimlere katılma oranı seçmen sayısının ancak %54.5’na ulaşabildi. 2008 seçimlerine göre Birleşik sosyalist Partisi listesine 5 valilik daha ekledi . Birleşik Sosyalist Parti’nin kazandıkları valilikler içinde özellikle Zulia, Tachira ve Carabobo önemliydi. Bu iller hem çok nüfuslu , hem de işçi sınıfının yoğun yaşadığı hem de muhalefetin oldukça güçlü olduğu yerlerdi. Bundan önceki Çaveze karşı cumhurbaşkanı adayı olan ve şimdi Peru’da sığınmacı olarak yaşayan Rosales de iki dönem Zulia ilinde valilik yapmıştı . Muhalefetin kazandığı Miranda valiliği sınırları kısmen başkent Caracas ile kesiştiği için şu anda Chavez karşıtlarının elindeki en önemli mevzi durumunda bulunuyor. Vali Henrique Capriles 7 Ekim de Chavez karşıtlarının Cumhurbaşkanı adayıydı. Valiliği yeniden kazanmasıyla muhalefetin hala ayakta kalan tek birleştirici unsuru olma özelliğini sürdüreceğe benziyor. Capriles’in karşısındaki aday eski başkan yardımcısı İlyas Jauva Milano’ydu. Capriles oyların %50’sini alırken İlyas Jauva %46’da kaldı.

Eski savunma bakanı General Henry Rangel Silva Birleşik sosyalist Parti adayları içinde en yüksek oyu alan aday oldu. (% 80) Onu geleneksel Brleşik Sosyalist Parti kaleleri olarak bilinen Guarico ve Vargas secimler izledi. Bu iki ildeki Chavez’c adaylar da %70’lere ulaşan bir oy oranına demir attılar. Eski içişleri Bakanı Arap asıllı Tarık el assami ise Aragua ili valisi olurken oyların % 52’sini topladı . Her ilde farklı oranda seçmen katılımı oldu ama katılım oranı diğer seçimlerle karşılaştırıldığında düşüktü ve %54.5 civarında kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım Venezuela tarihinin en yüksek katılımıydı. ( % 80 ). ( 7 Ekim 2012)

Bundan önceki valilik seçimleri 2008 de olmuştu ve katılım o zaman %65 civarındaydı . Yakın bir zamanda cumhurbaşkanlığı seçimi olması ve Chavez’in tam seçim öncesi ciddi bir ameliyat için Küba’ya gitmesi ve gitmeden önce halefini açıklaması katılım oranını etkilemiş olabilir . Muhalefet ise Chavez’in hastalığını Birleşik sosyalist Parti’nin kullandığını ve bunun seçim yenilgilerine etkileyen bir etmen olarak değerlendirdiler . Yani Chavez ameliyat olmaya gitmeseymiş muhalefet kazanacakmış.

Öte yandan Obama’nın seçim öncesi Çavez’in otoriter biri olduğunu tekrarlaması muhalefete destek mesajı olarak yorumlandı . Birleşik Sosyalist Partisi ve Venezuela yönetimi bu açıklamayı ABD – Venezuela ilişkisini zedeleyen talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdi . Obama bu açıklamayı Latin kökenlilerin en yoğun olduğu Miami’den yaparken geleneksel cumhuriyetçi oylar Obama’ya kaysa da ABD’nin Venezuela ve Bolivarcı yönetimlere karşı tutumunun değişmediğini göstermiş oldu . Bilindiği gibi ABD’nin Caracas’ta büyükelçilik makamı boş. Venezuela’ya büyükelçi olarak atanan Larry palmer daha Venezuela’ya gelmeden ülke hükümetine karşı saygısız açıklamalarından dolayı Chavez tarafından istenmeyen kişi ilan edinmişti. O nedenle ABD 2010 yılından beri bu ülkeye büyükelçi atamadı.

Öte yandan Çavez’in sağlık durumuyla ilgili olumlu açıklamalar birbirini izliyor. Danışma ve İletişim bakanı Ernesto Villegas : Ağır da olsa başkan Chavez iyileşmeye devam ediyor derken hemen ardından Bilim ve Teknoloji Bakanı ve aynı zamanda Çavez’in eniştesi Jorge Arreaza da benzer açıklamalarda bulunarak Chavez’in iyileşmesinin istikrarlı bir dengeye ulaştığını duyurdu.

1613050cookie-checkChavez ve Venezüella’da son durum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.