Chavez’den petrol şirketlerine uyarı

Venezüella Cumhurbaşkanı, televizyondan yaptığı konuşmada ülkede faaliyet gösteren yabancı petrol şirketlerine seslendi.

Yeni yasalara göre vergilerin arttığına dikkat çeken Chavez, petrol şirketlerinin yeni belirlenen oranlarda vergi ödememeleri durumunda, ülkeyi terketmeleri gerektiğini söyledi.

Ülkede 32 yabancı firma petrol faliyetlerinde bulunuyor. Günde yaklaşık 3 milyon varil petrol üreten Venezüella, dünyada en çok petrol ihraç eden 5’inci ülke konumunda.

HUGO CHAVEZ?

1992’de daha 38 yaşındayken bir darbe girişimine liderlik eden Hugo Chavez, daha sonra tutuklanmış ancak 1994 yılında affedilerek cezaevinden çıkarılmıştı. 1998 yılında “Beşinci Cumhuriyet Hareketi” adıyla seçimlere katılan Chavez, en yakın rakibine yüzde 56 fark atarak Devlet Başkanı seçildi. 2000 yılındaki ikinci seçiminden de Chavez, yüzde 60 oyla galip çıktı. Ülkenin petrol bölgeleri ile sınırlı tutulan refah düzeyini kırsal kesimlere taşımak için vergi düzenlemeleri yaptı.

Sosyal politikalara önem veren Chavez, ABD ile yakın ilişkilerini askıya alarak Küba, Arjantin ve Şili gibi ülkelerle ilişkilere dayalı bir dış politika izledi. ABD’nin ihtiyacı olan petrolün yüzde 15’ini karşılayan ülkenin değişen politikası Washington yönetiminin tepkisini çekmekte gecikmedi.

ABD ve çokuluslu şirketlerin, içerdeki “büyük sermaye patronları” Chavez’den hiçi memnun değillerdi. ABD ve patronlara yakın Venezuella ordusu da tahrik edilince, “Ordu, patron, ABD üçlüsü” halkçı ve ulusalcı Chavez’i faşist bir darbe ile güç kullanarak devirdiler. Ancak Chavez taraftarlarının sokaklara dökülmesi sonucu yapılan referandumla 22 eyaletin 20’sinde zafer kazanarak 2004’te görevine döndü.

İLGİLİ HABERLER:

– Chavez, ABD’li askerleri kovdu
– Chavez: ABD’ye inat reformlara devam
– ABD, Chavez’e baskısını artırıyor

1105630cookie-checkChavez’den petrol şirketlerine uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.