Chavez’den savaş hazırlıkları

Venezuela lideri Chavez, ünlü futbolcu Diego Maradona ile yaptığı basın toplantısı sırasında birden Kolombiya ile savaş çıkabileceğini söyleyince Maradona yorum yapmamayı tercih etti.

Latin Amerika’nın ezeli düşmanları Venezuela ve Kolombiya arasında yıllardır devam eden gerginlik dün patlama noktasına geldi. ABD’nin desteklediği Kolombiya, önceki gün Venezuela’yı ayrılıkçı FARC gerillalarına ev sahipliği yapmakla suçladı.

Hatta Kolombiya’da sürekli saldırılar düzenleyen terörist grubun Venezuela’da rahat rahat yaşadığını gösteren fotoğraf ve videolar gösterdi.

Bunun üzerine Venezuela’nın sosyalist lideri Hugo Chavez, dün kırmızı çizgiyi çizdi. Chavez basın toplantısında, “Kardeş ulusumuz Kolombiya ile tüm diplomatik ilişkilerimizi kesmekten başka çaremiz kalmadı” dedi.

Chavez, Kolombiyalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi. Chavez, sınırdaki tüm askerlerin alarma geçirildiğini, savaş çıkması olasılığı olduğunu söyledi. Hemen ardından Savunma Bakanı asker üniforması ile televizyona çıkarak Chavez’e bağlı olduğunu ilan etti, ordunun operasyonel olarak her şeye hazır olduğunu söyledi.

Yeni başkan ortalığı yatıştıracak

Venezuela-Kolombiya gerginliğinin arkasında, iki ülke liderlerinin anlaşmazlığının da büyük payı var. Chavez, son gelişmelerden Kolombiya Devlet Başkanı Alvero Uribe’yi sorumlu tuttu ve “Uribe, tarihin çöp sepetine atılacak” yorumunu yaptı.

Uribe, haziran sonunda yapılan seçimlerden sonra koltuğunu Juan Manuel Santos’a bırakmaya hazırlanıyor. Yani Uribe’nin savaş tehditlerine yanıt vermeye fırsatı kalmayacak. Santos ise, daha önceki açıklamalarında, Venezuela ile ilişkileri düzeltmek istediğini söylemiş, Chavez de, buna olumlu baktığını açıklamıştı.

Chavez, geçen yıl Kolombiya’nın bazı askeri üslerini ABD’nin kullanımına açmasının ardından bu ülke ile diplomatik ilişkilerini dondurmuştu.
Chavez, daha önce FARC’ı takdir ettiğini söylemiş, ancak örgüte para yardımı yaptığını inkâr etmişti. İspanya, durumdan endişe duyduğunu söyleyerek iki ülke arasında aracı olmayı teklif etti.

FARC 1960’TAN BERİ ‘GERİYOR’

Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütü FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) 1960’lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak kuruldu. 1980’li yıllarda faaliyetlerini sürdürebilmek için kokain ticaretine başladı. Bu yoldan yılda en az 300 milyon dolar gelir elde eden FARC’ın 6 bin kadar üyesi var. Örgüt, ABD ve AB tarafından terörist olarak görülüyor. Washington, ABD’ye yönelik uyuşturucu trafiğini engellemek için Kolombiya’ya destek veriyor. Venezuela ise, FARC’ı Kolombiya ve ABD’ye karşı koz olarak kullanıyor.

1252300cookie-checkChavez’den savaş hazırlıkları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.