Cherie Blair, KKTC için kazandı

İngiltere Lükzek Mahkemesi’nde Orams ailesini Başbakan Tony Blair’in eşi Cherie Blair’in (Booth) başkanlığındaki Bitu Bhalla, Ramiz Gürsoy ve Angela Ward ile Vahib Avukatlık bürosu avukatları savundu.


Cherie Blair, hazırlık duruşmalarında Kuzey Kıbrıs’tan ısrarla KKTC diye söz ederek Rum Kesimi’nin tepkisini çekmişti. 18-21 Eylül arası yapılan duruşmanın sonucu bugün açıklandı.


Yüksek Mahkeme Kıbrıs’ın Güney Kesimi’nde Kuzey’deki mal mülk davalarına ilişkin alınan kararların İngiltere’de geçerli olmayacağına karar verdi. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında Avrupa Yasası 10’ncu Protokol’undan alıntı yaparak Ada’nın Güney’inin Kuzey’de herhangi bir yetkisi olmadığını belirtti.Yüksek Mahkeme ayrıca Güney’de görülen davayı usul olarak eksik görerek Orams ailesine yeterince savunma olanağı tanınmadığını açıkladı. Böylece AB üyesi olan Güney’deki mahkeme kararı da usulen bozulduğu için İngiltere ve (emsal gösterilebilecek diğer AB ülkelerinde de) Güney’in kararı geçersiz kılınmış oldu…


CHERY BLAİR MUTLUYDU


Orams’ları başarıyla savunan ve savunmasında Rum Kesimi avukatlarının itirazlarına karşı KKTC adını kullanarak tepkileri göğüsleyen Cherie Blair sonuçtan memnundu. Blair, mahkeme sonunda ayaküstü basının sorularını yanıtlarken sonucun kendisi için bir sürpriz olmadığını ve savunmayı sağlam temeller üzerine kurduklarını söyledi.


Orams ailesi de mahkeme sonrasında düzenledikleri basın toplantısında mutluluklarını dile getirerek savunma ekibine teşekkür etti.
 
RUM KESİMİ TEMYİZE GİDİYOR


Yüksek Mahkeme’deki davayı yitiren davacı Rum Apostolidi’nin avukatları 28 Ekim tarihine kadar kararı temyiz edebilecekler. Davacı kesim temyiz için değerlendirme yapacaklarını açıklarken, Cherie Blair’in başkarnlık ettiği Vahib Avukatlık Bürosu avukatları ise olası bir temyizde kararın bozulma olasılığının yok denecek kadar az olduğunu belirttiler. Avukat Hasan Vahib, “Apostolidi’nin avukatlarının temyizde kazanabilmesi için suçlamaları tamamen değiştirmeleri gerekir ki bu da mümkün değil” diye konuştu…


ORAMS DAVASI?


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de “hukuk kurallarına aykırı olarak” dava tebliği edilmişti.


Rum Kesiminde görülen dava sonucunda Orams çiftine üç seçenek sunulmuş ve yerine getirilmediği gerekçesiyle de İngiltere’deki mallarına faiziyle birlikte haciz konulması için İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde söz konusu dava açılmıştı.


Orams çifti Güney’deki davayı temyiz etmelerine karşın sonucu beklemeksizin yerine getirilmesi istenen seçenekler ‘Kuzey’deki işgal ettikleri binayı yıkmaları, eski sahibi Rum’a tazminat ödemeleri ya da araziyi geri iade etmeleri’ olarak saptanmıştı. Orams’lar bi seçeneklerden hiç birini yerine getirmeyince de  Apostolidi’nin avukatlarınca İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde tazminat davası açılmıştı.


EKONOMİ DARBE YEMEKTEN KURTULDU


Oramsların davayı kazarmasıyla KKTC’de yabancılara mal mülk satışının önü açılmış oldu. Kıbrıs Türk’ü Rum Kesimi’ne karşı uluslararası hukuk mücadelesinde ilk kez büyük bir zafer kazanmış oldu.


Orams ailesinin davayı kaybetme durumunda ise Rum Kesimi sorunu AB’ye taşımayı başarmış olacaktı. Ayrıca KKTC’de ev alan yabancılara tazminat getirilmesini sağlayarak mal-mülk satışlarına, dolayısıyla da KKTC ekonomisine darbe vurmuş olacaktı. Orams’ın avukatları ise bu durumda Lahey Adalet Divanı’na başvuracaktı…


HÜRRİYET’E TEPKİ


Orams Davası’nın kararının mahkemede açıklanmasından bir gün önce Hürriyet Londra Temsilcisi aracılığıyla Hürriyet’te yayınlanması da tepki çekti. Orams avukatı Ramiz Gürsoy, Yüksek Mahkeme yargıcından önce sonucu açıklamanın hapis cezası gerektiren bir suç olduğunu söyledi…


Mahkeme kararının hakim tarafından açıklanıncaya kadar “ambargolu” olmasına karşın meslektaşları tarafından “haber atlatma” sanısıyla yayınlanması Türkiye’deki bazı ulusal gazete ve ajansların İngiltere temsilcilerinin de tepkisini çekti.


Gazeteciler “etik kurallara uymayan” Hürriyet temsilcisini eleştirirken, Orams Avukatlık Bürosu’ndan Hasan Vahib de kendilerini zor durumda bırakan Hürriyet Temsilcisi’ne uyarı mektubu yazacaklarını söyledi.


 


 


 


 


 

794210cookie-checkCherie Blair, KKTC için kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.