Cherie: KKTC’de AB yasaları uygulanamaz

Rum Kesimi’nin KKTC’de arsa alarak ev yaptıran İngiliz Orams ailesine karşı Yüksek mahkeme’de açtığı davanın dördüncü günkü duruşması Cherie Booth’un konuşmasıyla sona erdi.


Booth savunmasında Güney’deki yargının usulüne göre yapılmadığı ve KKTC’nin de Rum Kesimi avukatlarının öne sürdüğünün tam tersine Kıbrıs Cumhuriyeti kapsamında olmadığı ve Güney Kesimi’nin tek başına AB’ye üye olurken Kuzey’in AB dışında bırakıldığını söyledi. 


Cherie Bhooth Güney’deki bir mahkemenin egemenlik alanı dışındaki Kuzey’de mal mülk davasına karar veremeyeceğini vurgulayarak “Buna rağmen Güney’de Kuzey’e ilişkin alınan herhangi bir kararın da diğer AB ülkelerince uygulanması söz konusu olamaz” dedi.


Booth ayrıca Rum Kesimi’nin geçmişte AİHM’nde kazandıkları Louizidu, Arexti davalarını Orams Davası’nda da örnek göstermelerine de şöyle karşı çıktı:


“Örnek gösterilen davalardan sonra şartlarda büyük değişiklikler olmuştur. Güney’den geçişler sağlanmış, Kuzey’de Anayasal değişiklikler yapılarak bir tür taşınmaz malların eski sahiplerin haklarını arayabilecekleri bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyonun yasal geçerliliği de AİHM tarafından yakında açıklanması beklenmektedir. Oramslar’a karşı hak arayışı varsa, İngiltere’deki Yüksek Mahkeme yerine öncelikle komisyona ya da AİHM’e başvurulması gerekmektedir.”


YARGIÇ: ETKİSİ GENİŞ BİR KARAR OLACAK


Mahkeme sonunda kısa bir konuşma yapan yargıç Jack da  “Bu dava basit bir dava olarak görülmemeli” dedi. Yargıç davanın önemini şöyle anlattı:


“Dava sonucu yalnız mahkemedeki tarafları değil, geniş kesimleri de etkileyebilir. Kararı titiz bir inceleme sonucu alacağımdan emin olabilirsiniz. Bu açıdan kararın açıklanması zaman alacaktır. Dava boyunca sözünü ettiğim gibi Güney’deki Mahkeme’deki yargının da usulüne uygun olup olmadığını titizlikle inceleyeceğiz…” 


Dava sonucunun Eylül ayında açıklanması bekleniyor.


ORAMS DAVASI?


Güney’deki yönetim tarafından David Charlef Orams ve eşi Linda Elizabeth Orams’ın vatandaşları Meletiu Apostolidi’ye ait arazi üzerine ev inşa ettikleri iddiasıyla dava açılmış ve Kuzey’deki aileye de hukuk kurallarına aykırı olarak dava tebliği edilmişti.


Güney Kesimi’nde Orams davası sürerken Apostolidi’nin avukatları Orams çiftinin İngiliz vatandaşı olduğu gerekcesiyle İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde de tazminat davası açarak davanın emsal teşkil ederek sorunu AB’ye taşımak istemişti. İngiltere’deki davaya Türk kesimi de sürpriz bir atakla karşılık vermiş İngiltere’deki davayı savunacak Vahib Avukatlık Bürosu, ekibine Cherie Booth’u almıştı.



 

792920cookie-checkCherie: KKTC’de AB yasaları uygulanamaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.