Chirac’ın anıları yankı uyandırdı

Fransa’da perşembe günü satışa çıkacak olan ”Chaque pas doit être un but” (Her adım bir hedef olmalı) isimli kitabında Chirac, siyasi ve özel yaşamına ilişkin ayrıntılara yer veriyor.

İlk etapta 230 bin adet basılan, yaklaşık 500 sayfalık kitabın ilk cildinde Chirac’ın ilk cumhurbaşkanlığına seçildiği 1995 yılına kadar olan dönemdeki anıları yer alıyor. İkinci cildin ise 2010 yılında çıkması bekleniyor.

Chirac anılarında, bir dönem çok yakın çevresinde yer alan, maliye bakanı iken kendisi değil de dönemin Başbakanı Edouar Balladur’ü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyen şu anki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye eleştiriler yöneltiyor, Sarkozy için ”sinirli”, ”sabırsız” gibi ifadeler kullanıyor.

Chirac, 1995 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aynı partiden olmalarına rağmen, karşısında rakip olarak çıkan eski başbakanlardan Balladur’ü ise ”ihanetle” suçluyor, Balladur’ün ”soğuk ve içten pazarlıklı” olduğunu belirtiyor.

Özel hayatından bahsetmemesi ve ketumluğu ile tanınan Chirac, anılarında, 1974-1976 yılları arasında kendisi başbakan iken görevde olan eski cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing’i de eleştiriyor ve aristokrat olarak tanınan d’Esteing’e, ”kendisine hep tepeden baktığı” gerekçesiyle tepkisini dile getiriyor.

Jacques Chirac, beklentilerin aksine ezeli rakibi eski cumhurbaşkanlarından Sosyalist François Mitterrand’ı ”akıllı taktisyen” ve ”ince yargıları” olduğu için övüyor.

Chirac, ayrıca kendisinin siyasete atılmasına ön ayak olan eski cumhurbaşkanlarından Georges Pompidou’dan da övgüyle bahsediyor.

Geçene hafta, Paris’te belediye başkanlığı yaptığı dönemde çalışmadığı halde bazı kişilere maaş ödendiği gerekçesiyle hakkında dava açılmasına karar verilen Cnirac, bu döneme ilişkin anılarına ise kitapta yer vermiyor.

1193880cookie-checkChirac’ın anıları yankı uyandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.