‘Chirac’ın siyasi kariyeri tehlikede…’

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 29 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Anayasası referandumunda halkı “Evet” demeye ikna etmek için bugün televizyonda canlı yayında 80 gencin sorularını yanıtlayacak. Basın Chirac’ın siyasi kariyerini ortaya koyduğunu yazdı.

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, AB yetkililerinin Fransa ve Hollanda’dan ‘Hayır’ çıkma olasılığı karşısında ne yapacaklarını düşünürken Chirac’ın, siyasi kariyerini ortaya koyarak devreye girdiğini öne sürdü.

Fransa’da yayımlanan Le Monde de, arka arkaya yayımlanan 13 anket ‘Hayır’ cephesinin zaferine işaret ederken Chirac’ın referandum için ilk kez televizyona çıkması Anayasa’nın kaderi açısından yaşamsal önem taşıdığı yorumunu yaptı.

“Referandumda ‘Hayır’ çıkarsa Chirac istifa edececek mi?” diye soran Le Monde’nin yorumu şöyle:

“Avrupa Anayasası için halkın onayına başvurmayı tercih eden Chirac, şimdi Fransızları ikna etmek zorunda. Chirac’ın bazı destekçileri ‘Keşke Avrupa Anayasası’nı referanduma götürmeden Meclis’te onaylasaydık’ diye düşünseler de üzülmek için artık çok geç. Chirac referanduma evet diyerek kendisini ateşe attı.”

Liberation gazetesi de Chirac’ın kendini feda etme pahasına istifa tehditiyle ‘Hayır’ kampanyasının başını çeken solcuları ikna etmesi gerektiğini yazdı.

Öte yandan Almanya’da eyalet başbakanlarının bugün Meclis’in üst kanadı Bundesrat’ta bir araya gelerek Avrupa Anayasası’nı ve hükümetin anayasası Meclis’te onaylamak için belirlediği takvimi değerlendirecekler.

1103390cookie-check‘Chirac’ın siyasi kariyeri tehlikede…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.