Chomsky: Çözüm mümkün

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden Guardian’da yorum yazan Chomsky, İran krizinini çözebilmek için ABD’nin üç temel adım atması gerektiğini söyledi. Chamsky bu adımları şöyle anlattı:

“Bunlardan birincisi; Amerika ve İsrail’in, İran’ı, nükleer silahları neredeyse caydırıcı bir güç olarak kullanmaya iten ve son derece inandırıcı tehditlerine bir son vermeleridir.

İkinci adım, dünyanın geri kalanını, doğruluğu kanıtlanabilir, nükleer silahlarda kullanılabilecek madde üretimine yasak getiren bir öneriyi, El Baradey’in teklifi ya da bir benzerini kabul etme fikrinde birleştirmek olmalıdır.

Üçüncü adım ise, Nükleer Silahların Artırılmasını Önleme Anlaşması’nın, nükleer silaha sahip devletleri, nükleer silahları yok etmek için, ‘iyi niyetle’ çaba sarf etmeye mecbur eden; bağlayıcı hukuki yükümlülüğü bulunan, altıncı maddesine hayat vermek.”

Şu ana dek nükleer silaha sahip devletlerin hiçbiri, bu yükümlülüğü yerine getirmediğini vurgulayan Chamsky, “Hatta ABD, bu maddeyi ihlâl edenlerin başında geliyor.
Dahası bu yolda atılacak adımlar bile, İran’la yaklaşan krizi hafifletebilir” diye konuştu.

Chomsky şöyle devam etti:

“Hepsinden de önemlisi, Muhammed el Baradey’in sözlerine kulak vermeli: Bu sorunun askeri bir çözümü yoktur. Bunun tasavvuru dahi mümkün değildir. Bu soruna tek kalıcı çözüm, müzakereden geçiyor. İşte bu mümkün. Bunun aksi bir durumun sonuçları ise vahim olabilir.”

1130520cookie-checkChomsky: Çözüm mümkün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.