Chomsky’den BÜ öğrencilerine destek: Cesur ve onurlu

Amerikalı Dilbilimci ve Yazar Noam Chomsky, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin protestosunu değerlendirdi.

Boğaziçi Üniversitesinin küresel ortağı olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışmalarını sürdüren Dilbilimci ve Filozof Prof. Dr. Noam Chomsky, öğrencilerin Melih Bulu’ya karşı eylemlerini “Cesur ve onurlu” bularak, herkesin destek sunmasını istedi.

Boğaziçi Üniversitesine rektör atanan AKP’li Melih Bulu’ya karşı protestolar Türkiye’nin birçok ilinde sürerken, dünyaca saygın bilim insanlarından öğrencilere destek mesajları geliyor. Amerika Birleşik Devleti (ABD) ve birçok Avrupa ülkesinde aralarında Judith Butler, Noam Chomsky gibi isimlerin de bulunduğu 3 bini aşkın akademisyen, öğrencilere yönelik polis şiddetini kınayarak, öğrencilerin talebi olan “özerk üniversite” vurgusu yaptı. Akademisyenler ayrıca Bulu’ya istifa çağrısında bulundu.

“CESUR VE ONURLU”
Boğaziçi Üniversitesinin küresel ortağı olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (Massachusetts Institute of Technology; MIT) çalışmalarını sürdüren Amerikalı Dilbilimci ve Yazar Noam Chomsky, konuya ilişkin Mezopotamya Ajansından (MA) Berna Kişin’e konuştu. Chomsky, Boğaziçili öğrencilerin “kayyum rektöre” karşı gösterdikleri direnişi cesur ve onurlu bulduğunu ifade etti.

“SAYGISIZLIK VE SAÇMALIK”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun öğrencilere “terörist” diyerek hedef almasını “saygısızlık ve saçmalık” olarak tanımlayan Chomsky, “Erdoğan hükümetinin ayrıştırıcı dili ve baskıcı rejiminin karşısında direniş ve eylem sürmeye devam edecektir. Bu saçmalığa bir an önce son verilmesi gerekiyor” dedi.

“SAHİP ÇIKILMALI” ÇAĞRISI
Hükümet güçlerinin zorbalıklarına karşı alınan protesto ve eylemlerin uluslararası anlamda ses getirmesi gerektiğini ve dünyanın her yerinden sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Chomsky, tutuklanan öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Chomsky, şunlar söyledi:

“Öğrencilerin Boğaziçi’nde sürdürdüğü direnişi cesur ve onurlu buluyorum. Cumhurbaşkanı ve İçişleri bakanının öğrencilere ‘terörist’ demesini saçmalık ve tuhaf olduğunu düşünüyorum. Erdoğan’ın baskıcı rejimi ve ayrıştırıcı dili devam ettikçe bu direnişlerin artacağını söyleyebilirim. Hükümet güçlerine karşı alınan aktif protestolar uluslararası alanda ses getirmeli ve sahip çıkılmalı.” (İstanbul/MA)

2490690cookie-checkChomsky’den BÜ öğrencilerine destek: Cesur ve onurlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.