CHP aranan kaynağı buldu

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, “AKP kayıt dışından beslendiği, oradan destek aldığı için kayıt dışının üstüne gitmiyor. Başbakan, CHP’nin bu kaynağı bulabileceğini bildiği için paniğe kapıldı” diye konuştu.

CHP kurmayları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelttiği “Parayı nereden bulacaksın” sorusuna “kayıt dışı” yanıtını verdi. Türkiye’nin vergi gelirlerinde ciddi bir kayıt dışılık olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “AKP kayıt dışından beslendiği, oradan destek aldığı için kayıt dışının üstüne gitmiyor. Başbakan, CHP’nin bu kaynağı bulabileceğini bildiği için paniğe kapıldı” dedi.

CHP’li Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel ise sosyal güvenlikte de ciddi bir kayıt dışılık olduğunu ifade ederek “Her 2 çalışandan biri kayıt dışı. Bu oran yarıya indirilse Türkiye her yıl 80 milyar lira ek gelir sağlar” diye konuştu.

Geçmişte devletin vergi politikasının uygulanmasından sorumlu Gelirler Genel Müdürü olarak görev yapan ve olası bir CHP iktidarında ismi Maliye Bakanı olarak geçen Hamzaçebi, Başbakan’ın “Parayı nereden bulacaksın?” çıkışını “paniğe kapılmasına” bağladı. AKP’nin 2002’de iktidara gelirken “akaryakıttaki verginin indirileceği, haberleşme üzerindeki iletişim vergisi ile damga vergisinin de kaldırılacağı” vaadinde bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi “Başbakan uygulamada tam aksini yaptı. Akaryakıt üzerindeki ÖTV’yi arttırdı, iletişimi kaldıracağına sabitlerden bile vergi almaya başladı” dedi.

‘AKP iktidarı kayıt dışından besleniyor’

Hamzaçebi AKP iktidarında vergi gelirlerinin reel olarak artmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bir ülkede vergi adaletsizliği ve kayıt dışının büyüklüğünü dolaylı vergilerin toplam vergilere oranı gösterir. Doğrudan alınan sosyal güvenlik primleri de katıldığında, Türkiye’de bu oran yüzde 51. AB de ise yüzde 33. Dolaylı vergilerin bu kadar yüksek olması Türkiye’de kayıt dışında ciddi bir problem olduğunu gösteriyor. Kayıt dışıyla mücadele edebilmek için kayıt dışına karşı bir felsefeye sahip olmak gerekir. AKP böyle bir felsefeye sahip değil, bilakis kayıt dışından beslenen, oradan destek alan bir partidir. Başbakan o nedenle paniğe kapıldı. Çünkü CHP’nin iktidara geldiğinde bu kaynağı bulabileceğini biliyor.”

CHP parti meclisine kadın kotası nedeniyle son anda giremeyen Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aile sigortası projesi ile her ailenin gelirini 600 liraya tamamlamayı hedeflediğini, mazotta da ÖTV’yi kaldırmayı taahhüt ettiğini anımsatarak “Her iki projenin maliyeti yılda 18 milyar lira olacak” diye konuştu.

‘Para yoksula aktarılınca soruyorlar’

AKP’nin, sosyal güvenlik priminin işveren payını 5 puan düşürerek sermaye kesimine yüzde 25’lik bir kaynak artışı sağladığını da anımsatan Ali Tezel, “AKP bunu yaparken bu kaynağın nereden geldiğini soran olmadı. Ama para yoksullara aktarılırken ‘Kaynak nerde’ diye sorulabiliyor” diye konuştu. Bu kaynağın Türkiye’de fazlasıyla bulunduğunu belirten Tezel şunları söyledi: “Pratikte kayıt dışını sıfıra indirmem mümkün değil ama ortalama kayıt dışılığın yüzde 20-25 olduğu İtalya seviyesine indirsek ve kayıt dışı çalışanların sadece yarısını kayıt altına alsak bile, sağlanacak gelir 80 milyar liradır.”

MURAT KIŞLALI/Cumhuriyet

1272290cookie-checkCHP aranan kaynağı buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.