CHP içinde ‘hayır’ eğilimi güçlü

Şu ana kadar Eren Erdem, İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin söz konusu teklifine hayır diyeceğini açıklayan vekiller arasında.

Peki CHP grubunda bu açıdan durum ne? Kılıçdaroğlu bu kararının arkasında duracak mı? Eğer durursa yapılacak oylamada kaç vekil bu karara uyacak?

Bu soruların yanıtlarını CHP içinde aradık. Konunun hassasiyeti ve bulunduğu konum nedeniyle ismini vermek istemeyen bir CHP yöneticisi, konunun çarşamba günü toplanacak olan ilk MYK’de ele alınacağını belirtti. Eğer genel başkanın kararı değişmezse kendisinin de ‘hayır’ oyu vereceğini ifade eden CHP yöneticisinin verdiği bilgilere göre şu anda CHP grubu içindeki tablo şöyle: CHP Milletvekilleri içinde sol eğilimli olanlar ‘hayır’ oyu kullanmayı düşünüyor. Kılıçdaroğlu’nun böylesi kritik bir konuda parti yönetimi olarak bir karar almadan böylesi bir açıklama yapmış olması parti grubunda rahatsızlık yaratmış durumda. Vekillerin önemli bir bölümü AKP’nin tuzağına düşüldüğü görüşünde. Haklarında ciddi yolsuzluk iddiaları gündeme gelmiş olan eski AKP’li bakanların bu sürecin dışında tutuluyor olması da CHP içinde rahatsızlık yaratan temel konulardan birini oluşturuyor. Ayrıca, dokunulmazlıkların kaldırılması halinde hapse girebilecek CHP’li vekillerin de olduğunun düşünülmesi rahatsızlık yaratan bir başka nokta.

Bu rahatsızlar nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘evet’ kararının değişebileceği de bir ihtimal olarak konuşuluyor. Değişmemesi halinde ise, CHP’nin söz konusu yasanın oylanmasından ciddi düzeyde fire vereceği, yani önemli sayıda milletvekilinin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kararına rağmen ‘hayır’ oyu kullanacağı ifade ediliyor.

Haklarında fezleke olmayan CHP’li vekiller de, dokunulmazlıkların bu biçimde kaldırılmasının AKP’nin muhalefeti ezme planının bir parçası olduğunu düşünüyor ve destek vermeyi doğru bulmuyor. Şimdi gözler MYK toplantısında. Fatih Polat / Evrensel İstanbul

1484350cookie-checkCHP içinde ‘hayır’ eğilimi güçlü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.