CHP lideri: İkinci adam artık yok

‘İl başkanları kahvede oturmayacak’ diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘yeni yönetim anlayışını’ anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yönetim anlayışını anlatırken “Artık ikinci adamlık dönemi bitti. Kimse kendini ikinci adam görmesin, ikinci adamı halk seçer. İl başkanları kahvede oturmayacak, MYK’deyim milletvekilliğim garanti dönemi de bitti” dedi. Kılıçdaroğlu, parti içi tartışmalarla ilgili olarak da “Kısır tartışmaların içine girenleri kimse kusura bakmasın partide tutmayacağım” uyarısında bulundu.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen ile Ankara temsilcisi Utku Çakırözer ve parlamento büro şefiTürey Köse’nin kurultay sonrası hedefleri ve yeni yönetim anlayışıyla ilgili sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun yanıtları ana başlıklarıyla şöyle:

Örgüt değişime ayak uydurmalı: (Genel Başkan çalışkan, bu örgüte yansımıyor, eleştirileri anımsatıldığında) Çarkları ağır işleyen bir makineyi hızlandırmaya çalışıyoruz. Bu da devasa bir makine ve bunu ayağa kaldırmak düğmeye basınca hemen olmuyor. Değişime ayak uydurması, gençleşmesi, yenilenmesi, dinamizm kazanması ve en önemlisi ideolojisini bilmesi gerekiyor. Bu açıdan parti okulunun açılması, kadroların yenilenmesi, seçimlerin yapılması ve bütün bunlar sisteme bir aktivite kazandırdı. Bir dinamizm var partide. Şimdi bunu Anadolu’ya yaymamız gerekiyor.

İl başkanları kahvede oturmayacak: Artık örgütlerimizin il-ilçe başkanlarımızın kahvede oturma şansları yok. İl-ilçe merkezlerinde oturma şansları da yok. Halkın arasında olacaklar ve halkla birlikte olacaklar. Bu sadece il-ilçe başkanları için değil; PM ve MYK’de görev alan arkadaşlar, eğer daha fazla halka gitmezlerse az önce söylediğiniz eleştiri onlar için de geçerli bir eleştiri olur.

MYK’deyim, milletvekilliğim garanti, değil: MYK’de görev alan arkadaşın kendisine “halkta karşılığı vardır” imajını yaratması lazım. Yani ben MYK’deyim ama halk beni destekliyor, partinin üst yönetiminde olmamı istiyor, algısını çalışmasıyla yaratması lazım. Yoksa ben MYK’ye seçildim, milletvekilliğim garanti, artık bundan sonra çalışmasam da olur. Bu dönem paydos, bu dönem bitti. MYK’ye seçilecek arkadaşlarım bugünden bilsinler benim hangi anlayışta olduğumu. Burada haftada bir MYK toplantısına gelecekler ama haftanın 6 günü dışarıda halkın arasında olacaklar.

İkinci adam yok: Sosyaldemokrat partilerde vardır, genel başkandan sonra genel sekreter partinin ikinci adamıdır. Ama Deniz Bey döneminde yapılan tüzük değişikliğinden sonra partide artık ikinci adam konumunda olan kimse yoktur. Çünkü genel sekreterlik, eski genel sekreterlik değildir, genel başkan yardımcılarından sonra gelen bir pozisyon. Örgütlerden sorumlu olan kişi, aslında ikinci adam değildir, belki 3., 4., 5. adamdır. 2. adam kendini halka çok sevdiren, halkta karşılığı olan adamdır. Bu MYK üyesi de olabilir, PM üyesi de, grup başkanvekili de olabilir, düz milletvekili de olabilir. Kişiyi partide önemlı kılan halkın iradesidir. Yoksa kişi, ben koltuğuma oturdum, artık 2. adamım, bu dönem bitti. MYK üyelerinin de bunu bilmesi lazım, PM üyelerinin de. Kimse kendini partinin ikinci adamı olarak görmesin. Halk ikinci adam yapıyorsa başımın üzerinde yeri vardır. Yoksa ben buraya oturdum, koltuğum sağlam, değil. Hiç kimsenin koltuğu sağlam değildir. Halkta karşılığı varsa koltuğu sağlamdır, yoksa yoktur.

Örgütlerden sorumlu olan işsiz: Ben örgüte bakıyorum, 2. adamım. Hayır değil, neden değil, artık atamayla örgüt belirlemiyoruz, bitti o. Seçimle geliyor artık. Burada örgütten sorumlu olan kişi, işsiz kişidir aslında, işi çok fazla değildir. Örgüt seçimle gelmiştir, işi bitmiştir. Eskiden seni görevden aldım, seni atadım, gençlik kollarını, kadın kollarını aldım, dolayısıyla örgütü elinde tutan kişi örgütün üzerinde baskı kuran kişiydi. Baskıyı kaldırıyoruz. Örgütte de demokrasi var artık.

PM, il başkanları okusun: Bu söylediklerimi PM’de aynen anlatacağım, hazırlıklı olsunlar. Genel başkan ne düşünüyor diye okusunlar, örgütler de okusunlar, bilsinler. İl başkanının da halkta karşılığı olmalı. İl başkanı da halka güven vermeli, halka gitmeli, gezmeli, partinin ilkelerini anlatmalı. İl başkanlarına da söyledim. Kahvede oturuyorsunuz, AKP şunu yaptı, bunu yaptı, vatandaş diyor ki, ben onu zaten biliyorum, sen ne yapacaksın bana onu anlat. Halk bizden bizim neyi nasıl yapacağımızı bekliyor. Dünya kadar rapor yayınladık. Raporları önce örgütün okuması lazım. Sosyal demokrasi konusunda 10 önemli kitap. Bunu partili gençler okuyacak. Özet çıkaracak, konferans verecekler. Bunu yaparken de ben gidip dinleyeceğim onları.

Tartışanları tutmam: Daha fazla çalışmak zorundayız. Daha fazla çalışmazsak parti içi kısır tartışmalarda yolumuza devam etme gibi bir süreç içinde kaybederiz. Bundan sonra hiç olmayacak. Kısır tartışmaların içine girenleri de kimse kusura bakmasın partide tutmayacağım. Ya oturacağız çalışacağız ya da çalışmayan geriye çekilecek, çalışanlar, üretenler, halka gidenler gelecek.

Değişim, başkalaşım değil: Ben konuşmamda değişimi çağdaş uygarlık düzeyini yakalama ve aşma olarak koydum. Ana hedef budur. Değişimi başkalaşım olarak algılamak doğru değil. (TÜREY KÖSE / Cumhuriyet)

1349150cookie-checkCHP lideri: İkinci adam artık yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.