CHP Milletvekili Çetin Soysal’dan ziyaret

TBMM’de AKP’nin uygulamaya geçirdiği Kentsel Dönüşüm Projelerinin yakın takipçisi olan ve İstanbul’un Tarihi Yarımadası’nda sürdürülen Yenileme Projelerinin yanlış yönlerini sık sık mecliste gündeme getiren CHP Milletvekili Çetin Soysal, 8 Kasım Pazar günü, beraberinde bulunan İstanbul il Parti teşkilatından bir grup ve Fatih belediye meclis üyelerinden oluşan ekiple Fener’de Vodina Caddesindeki Dernek binamızı ziyaret etti.

Çetin Soysal’ın ziyareti esnasında, Fener-Balat-Ayvansaray Projesi’nin birçok yanlışlarla dolu olduğu, tarihi, mimari, sosyo-kültürel boyutu ile bölgenin orijinal dokusunu yok etmeye yönelik büyük bir tehdit içerdiği, ayrıca bölge halkı için de insan haklarına yönelik ciddi hak ihlallerini kapsadığı konuları ele alındı. Bu Projede amacın kentsel dönüşüm ya da yıpranan tarihi yapıları onarmak değil, tarihi binalarla dolu bölgede büyük bir yıkım yaparak üretilen inşaat alanından GAP inşaat ve Çalık Grubunun kazanacağı trilyonluk rantlara zemin hazırlamak olduğu görüşü savunuldu.

Ayrıca Fener-Balat-Ayvansaray Yenileme Projesinin çok ciddi hak ihlalleri içerdiğine yönelik olarak, Avrupa İnsan Hakları Beyannamesine göre en temel insan hakkı olan mülkiyet ve barınma hakkının bu projede çok açık bir şekilde çiğnendiği, bölge halkının haberi olmadan, fikri sorulmadan, rızası alınmadan, tapulu mülklerinin yenileme alanı kapsamına alınarak kamulaştırıldığı, özel bir firma olan GAP inşaat ve ÇALIK Grubuna ihale edildiği ve Projelerinin çizildiği ve bu projelerin hala halka gösterilmediği, tüm bu sürecin insan hakları ve mülkiyet hakları açısından kabul edilemez bir süreç olduğu konusu vurgulandı.

Bu konuda Avrupa İnsan Hakları mahkemesine başvurma yolunun açık olduğu tarafımıza bildirildi. Gereken araştırmalar bittikten sonra biz de kesinlikle bu hakkımızı kullanacağımızı ve en yakın zamanda Avrupa insan Hakları Mahkemesine başvuracağımızı onlara bildirdik. Onlardan gereken her türlü yardımı alacağımıza dair de söz aldık.

Konuşulan bir diğer konu da, bölgenin 8500 yıllık tarihinin bu projede hiçe sayıldığı, ada bazında, bütünleşik yapı şeklindeki inşaatlarla tarihin burada yerle bir edileceği, dışarıdan tarihi görüntü verilerek inşa edilen yeni çağdaş, lüks binaların semtin tarihi, orijinal dokusu ile hiçbir şekilde alakası olmayacağı konusundaki ortak kaygımızdı. Amacın üç dört binanın bütünleştirilmesinden oluşan lüks daireler elde etmek olduğu ve bu şekilde GAP inşaat ve Çalık Grubu için üretilen inşaat alanının ve bina kat sayısının artırımı yoluyla daha büyük rant elde etmek olduğunu hepimiz biliyorduk… Sonuçta hepimizin birleştiği nokta Fener-Balat-Ayvansaray Projesinin gayri-insani, vicdan sınırlarına sığmayan; tarihi, mimari, sosyo-kültürel açıdan sakat bir proje olduğu ve uygulanmasının tarihi bir hata olduğu konusu oldu…

______________________

* Yrd. Doç.

1080390cookie-checkCHP Milletvekili Çetin Soysal’dan ziyaret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.