CHP ve Baykal’dan TRT’ye tazminat davası

CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal, Tuncay Güney’in konuk olarak katıldığı “Büyüteç” programında, “Gerçek dışı hakaret ve iftiralarda bulunulduğu, parti tüzel kişiliğine ve kişilik haklarına saldırıldığı” iddiasıyla TRT hakkında toplam 200 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

CHP ve Deniz Baykal’ın avukatları Ahmet Çörtoğlu ile Mirat İlsu Çatak tarafından açılan davanın dilekçesinde, 14 Ocak 2009 tarihinde, TRT-2’de yayımlanan “Büyüteç” programına, “Kamuoyunda Ergenekon davası olarak bilinen ve halen yargılaması devam eden söz konusu dava ile gündeme gelen, sıfatı, vasfı, konumu, mesleği, kişiliği ve kimliği net olarak bilinemeyen, bu hususlarda hakkında çeşitli spekülasyonlar bulunan Tuncay Güney isimli şahsın” konuk olarak katıldığı anımsatıldı.

Dava dilekçesinde, söz konusu programda; daha önceki sorgu kasetinde söylediği, “Deniz Baykal ile Veli Küçük’ün ilişkisi vardı, iyiydi ilişkileri ve bu ilişki Fikri Sağlar’ın partiden atılmasına yol açtı” şeklindeki ifadeleri hatırlatılan Tuncay Güney’in, “12 Eylül 1980’den sonra sol ve marjinal gruplar kontrole alınmıştır. Bunu bir rapordan bilgi notu olarak aktarıyorum. İkincisi sayın Fikri Bey herhalde Cesur Hırsızlar Partisindekileri tanıyordur. Hala Deniz Baykal hakkında kendisi bir şey bilmediğini söylüyor ise bunu Türk kamuoyundan bilgi sakladığını iddia edeceğim. Yanlış anlamayın sayın Fikri Bey, fakat siz de Deniz Baykal’ı çok iyi tanıyorsunuzdur, yıllardır o partidesiniz. Fakat ben sadece bir şey söyleyeceğim. Eğer geçmişte bir darbede Mahir Kaynak’ın kendisi mahkemede MİT olarak deşifre edilmiş olmasaydı, bugün sol bir partinin genel başkanı olacaktı. Mahir Kaynak deşifre edildiğine göre Deniz Baykal sol bir partinin genel başkanı. Herkes görevini yapıyor. Bu anlatmış olduğum resmi raporlardandır” şeklinde sözler sarf ettiği aktarıldı.

“AĞIR HAKARETLERE MARUZ KALINDI”

Dilekçede, “Dava konusu yayında, müvekkil Cumhuriyet Halk Partisi, ‘Cesur Hırsızlar Partisi’ olarak nitelendirilerek, tüm kamuoyu önünde, cesur hırsızların oluşturduğu bir siyasi parti olarak takdim edilmiş, ana muhalefet partisi konumunda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, seçmenleri, Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri, milletvekilleri, parti yöneticileri ve tüm teşkilatı ‘hırsız olmakla’ itham edilmiş ve ağır hakarete maruz kalmıştır” denildi.

Dava dilekçesinde, şöyle devam edildi:

“Yine; hiçbir dayanağı bulunmadan, hiçbir somut belgeye, resmi bir veriye dayanmadan, ispatlayıcı hiçbir yönü olmadan, tamamen farazi ve hayal gücüne dayalı olarak, Cumhuriyet Halk Partisi Kurultay Delegelerinin hür irade ve oylarıyla, demokratik seçimlerle yapılan Kurultaylar ile bu göreve seçilen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, MİT tarafından CHP Genel Başkanlığı’na getirilen bir ajan olduğu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yasa dışı yollardan kendi iradesi dışında dış güçler tarafından yönetildiği ve yönlendirildiği anlam ve amacını içeren, terör örgütü kurucusu ve yöneticisi olmak suçundan yargılanan bir kimseyle ilişkili olduğu gerçek dışı ifadeler ile 40 yılı aşkın bir süredir siyaset hayatında bulunan, kendini siyasete ve topluma adamış, hukukun üstünlüğüne ve dürüstlüğe dayalı bir yaşam-siyaset biçimini kendine ilke edinmiş, bundan hiçbir zaman sapmamış Deniz Baykal’ın kişilik hakları ağır surette ihlal edilmiştir.”

“Dava konusu yayında, Tuncay Güney tarafından, CHP ve Baykal’a yönelik söz konusu hakaret ve itham dolu açıklamalar yapılırken, yayını yöneten program yapımcısı ve sunucusu İbrahim Gürkan Sarı tarafından hiçbir müdahale ve uyarıda bulunulmadığı” ileri sürülen dilekçede, “Anayasa’nın emri olarak, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nun temel nitelikleri, kamu tüzel kişisi olmak, özerk olmak ve yayınlarında tarafsız olmaktır. Ayrımsız tüm kamu tüzel kişileri ‘kanun önünde eşitlik’ ilkesine uymaya zorunludur. Bir kamu tüzel kişisi olarak TRT, tüm eylem ve işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun bir biçimde davranmak zorundadır” denildi.

Dilekçede, TRT’den, yayın tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte, CHP ve Genel Başkanı Baykal için 100’er bin TL olmak üzere toplam 200 bin TL manevi tazminat talebinde bulunuldu.

TRT YÖNETİCİLERİNE DE SUÇ DUYURUSU

CHP ve Deniz Baykal’ın avukatları ayrıca, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, “Büyüteç” programının yöneticisi İbrahim Gürkan Sarı, aynı programın kontrolörü ve TRT Haber Dairesi Başkanı hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, söz konusu kişilerin, “Görevi kötüye kullanma”, “Hakaret”, “Hazırlık soruşturmasının gizliliğini ihlal” ve “İftira” suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

1186340cookie-checkCHP ve Baykal’dan TRT’ye tazminat davası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.