CHP yemin törenini protesto edecek

Mahkemeden seçimin iptali yönünde karar çıkması ve böylece 45 gün sonra erken seçime gidilmesi beklentisi içinde olan CHP, aksi yönde karar çıkması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ya da AKP’nin adayının cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda protestoya hazırlanıyor. CHP, bu durumda yeni cumhurbaşkanının yemin törenine katılmayacak.


ERDOĞAN’IN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK, DOSYALARLA VURACAK


CHP, Başbakan Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda, dokunulmazlık dosyalarının işletilmesi için de düğmeye basacak.


1924, 1961 ve 1982 anayasalarını inceleyen CHP, 1924 Anayasası’nda cumhurbaşkanı için de milletvekili dokunulmazlığı öngörüldüğü ancak 1961 ve 1982 anayasalarında bu yönde bir dokunulmazlık olmadığı, bu nedenle cumhurbaşkanı seçilen kişinin yargılanabileceği görüşünde. CHP, bu görüşten yola çıkarak, Erdoğan’ın aday olması ve cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda milletvekili dokunulmazlığının sona ereceğini, bu durumda da savcıların re’sen harekete geçmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Savcıların kendiliğinden harekete geçmemesi durumunda ise CHP, Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemine ilişkin “kalpazanlık” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarına ilişkin dosyaların işleme konması için suç duyurusunda bulunacak. CHP, genel seçimlerin ardından ise, başbakanlık dönemine ilişkin 7 yeni dosyayı yeni meclisin gündemine getirecek.


MESAİSİNİN YARISINI KÖŞK’TE YARISINI MAHKEMEDE GEÇİRİR


CHP’nin, hukukçu olan Konya Milletvekili Atilla Kart, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi’nde beklemekte olan söz konusu iki dosya ile Başbakanlığı dönemine ilişkin aralarında TÜPRAŞ’ın satışının da bulunduğu 7 yeni dosya ile yargılanabileceğine dikkat çekti. CHP’nin başından beri cumhurbaşkanı olması durumunda bile Erdoğan’ın yargılanabileceği ve bunun hukuki, siyasi kaosa neden olacağı uyarısında bulunduğunu belirten Kart, “Düşünebiliyor musunuz mesaisinin yarısını Köşk’te yarısını mahkemelerde ifade vererek ve yargılanarak geçiren bir cumhurbaşkanını?” dedi.


CHP Adana Milletvekili Ziya Yergök de, başvuru olmadan Erdoğan’ın dosyalarının bulunduğu ilgili mahkemelerin harekete geçmesi gerektiğini, aksi takdirde sıradan vatandaşların da suç duyurusunda bulunup Erdoğan’ın yargılanmasının önünü açabileceğini kaydetti. ANKA

1041490cookie-checkCHP yemin törenini protesto edecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.