CHP’den “yeni devlet” açıklamasına tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara’daki belediye başkanları toplantısının açılış konuşmasını yaptı.

Kılıçdaroğlu, AK Parti eski MKYK üyesi Ayhan Oğan’ın “Yeni bir devlet kuruyoruz” açıklamasıyla ilgili konuştu.

“O konuşmasını defalarca tekrarladı. Yeni devletin kurucusu, partsinin genel başkanı olacakmış” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Densiz, ahlaksız, tarihine saygı duymayan bir kişi. Siz bir devletin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti saraylarda, zengin sofralarında, birilerinin önünde diz çökerek mi kuruldu. Acıyla, kanla gözyaşıyla kuruldu bu devlet. Siz kalkacaksınız bir devlet kurduğunuzu söyleyeceksiniz. Akılla, mantıkla bağdaşır bir şey değil. Kabahat onda değil söyletende.

Bana sordular ‘ne diyorsunuz’ diye. ‘Genel başkanı konuşsun, o ne diyor’ dedim. Benim düşüncem belli; benim yeni bir devlete ihtiyacım yok. Ben bu devleti yüceltmek zorundayım. O ne düşünüyor acaba ama tık yok. Ben de biliyorum Türkiye Cumhuuriyeti Devleti’ni, sen bu adam hakkında ne düşünüyorsun onu söyle. Buna o cesareti sen verdin.

Sadece o mu. Bunun bir danışmanı var o da konuşuyor. ’16 Nisan’da halk kendi devletini kurmak için adım atıyor’ diyor. Ona da bir şey yapılmadı. Az önce söyledim Türkiye Cumhuriyeti Devleti saraylarda kurulmadı…”

EĞİTİM SİSTEMİYLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI

Tepkisini, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkleri üzerinden verdiği örneklerle dile getiren Kılıçdaroğlu, Osmanlı’nın çökmesinde eğitim sisteminin rolülüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve “Bugün de durum aynı. Hiçbir anne ve baba bugünkü eğitim sisteminden memnun değil. Eğitim sistemi üzerine ayrı bir basın toplantısı yapacağım. Topluma açıkça ihanet ediliyor, bütün belgeleri ve bilgileriyle bunu ortaya koyacağım.” dedi.

“ATATÜRK’TEN İNTİKAM ALMAK İSTİYORLAR”

“Cumhuriyetten, Atatürk’ten, tarihten intikam almak istiyorlar. Hala birilerinin egemeliği altında yaşamak, birilerinin paryası olmak istiyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu cumhuriyet bütün İslam alemi için örnek olmuştur… Biz tek adam rejimi istemiyoruz, güçlü demokratik bir parlamenter sistem istiyoruz. Biz lider sultası istemiyoruz. Biz darbe hukukundan arınmış, hukukun üstünlüğünü öngören bir adalet sistemi istiyoruz. Bağımsız ve tarafsız yargı istiyoruz. Üniversitelerin bilgi üretmesini, çağdaş, laik bir eğitim sistemi istiyoruz. Sorgulayan, başarıya ulaşan, geleceğimizi güvence altına alan bir eğitim sistemi istiyoruz. Etnik kimlik ve yaşam tarzları üzerinden siyaset istemiyoruz. Yolsuzluğun olmadığı, kul hakkının yenmediği, hesap verebilir bir devlet istiyoruz. Devlette liyakat istiyoruz; halkın gözü, kulağı ve sesi olan bağımsız bir medya istiyoruz.

Biz cumhuriyetin güçlenmesini istiyoruz, onlar Türkiye Cumhyuriyeti Devleti’ni yok etmek istiyorlar. Aramızda derin bir fay hattı ve ayrılık var. Bütün vatandaşlarım emin olsun! Demokrasiye, hakka hukuka inanan, şehitlerimize, gazilerimize, bayrağımıza, vatanına bağlı olan bir tek kişi kalıncaya kadar asla emellerinize ulaşamayacaksınız.”

“ADALET KURULTAYI”

Konuşmasının başında “Adalet Yürüyüşü”ne değinen ve “İkinci adım Çanakkale’deki “Adalet Kurultayı” olacak” diyen CHP liderinin açıklamalarından şu kısımlar öne çıktı:

“‘Adalet Yürüyüşü’nde sadece yürüdük şimdi niçin yürüdüğümüzü, tolumun her kesimini davet ederek konuşacağız. Nasıl yürüyüşümüze toplumun her kesiminden insanlar geldiyse, Çanakkale’deki kurultayımız da öyle olacak. Eğitimde, taşeron işçi konusunda, toplumda adaleti; birlikte huzur içinde yaşamak, kısır tartışma ve çekişmelerden ülkeyi nasıl kurtaracağız bunları tartışacağız. Adaletli bir düzenin fikri altyapısı orada olacak ve bütün dünyaya duyuracağız. Bu bizim temel görevimizdir…”

– Hepimizin işi çok, yaz geldi tatil yok. Hepimiz çok çalışacağız, çünkü Türkiye’nin umuda ihtiyacı var. Bu umudu büyütmek ve yeşertmek zorundasınız. Sonu belirsiz bir sürecin içindeyiz. Belediye başkanları olarak sizin göreviniz halka güven vermektir. Her sorun için başvurulan kişi olmalısınız. Vatandaş kendisini kimsesiz hissediyor. Cumhuriyet ve vatandaşa sahip çıkmak özellikle de CHP’ii belediyelirin görevidir.

– Ankara’dan “Adalet Yürüyüşü” başlattık ve İstanbul’da sonlandırdık. Maltepe’de 10 maddelik bir adalet çağrısı yaptık Bu çağrının hiçbir satırına itiraz gelmedi çünkü düşünülerek ve toplumun iihtiyaçlarına cevap versin diye yazılmıştı. Bu çağrıyı CHP’li belediye başkanları olarak yalnızca beldelerinizde değil gittiğiniz her yerde topluma duyurmalısınız. Adaletin olmaıdğı yerde devletin olmadığını her yerde dile getireceğiz.

– Adalet bir erdem işidir, erdemli olmak; bilgili olmak, alçak gönüllü olmak, kişiye-topluma saygılı olmak, ahlaklı olmak demektir. O nedenle devleti yönetenlerin erdemki olması beklenir ki devleti sağlıklı yönetebilsin. Devlet adamları hoşgörülü olmalı, kin-öfke nöbetine tutulmamalı, devletin içindeki görev dağılımına saygılı duymalı, liyakat esesasını gözetmesi lazım devlet adamlarının.

2111630cookie-checkCHP’den “yeni devlet” açıklamasına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.