CHP’nin Temel Sorunu

Yeni bir CHP Kurultayı’nın ardından, CHP’nin temel sorununun ne olduğu da açık biçimde anlaşılmış görünüyor. Yıllardır içine hapsedildiği ana muhalefet geçmişinin ardından bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan CHP, bir yanda derin bir “liderlik sorunu”, diğer yanda ise Türkiye’nin her bölgesinde var olabilecek örgütsel ve ideolojik söylem yoksunluğu nedeniyle iktidar partisinin zaferinin baş mimarı olma niteliğini korumaya devam ediyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayı’nda 1249 delegeden 1200’ünün imzasını almış ve tek aday olarak girdiği Kurultayda geçerli 1189 oyun tamamını alarak CHP’nin 7. Genel Başkanı olmuştu. Aradan geçen yaklaşık 6 yıl ve tüm seçimlerde CHP, ana muhalefet partisi konumunu bir türlü aşamadı. Kılıçdaroğlu liderliğinde girdiği 2011 seçimlerinde % 26, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde % 25 oy alan CHP, sağdan transfer ettiği isimler ya da eski CHP kurmaylarını bir kenara iten politikalarına rağmen bir türlü istediği oy oranına ulaşamadı. Peki CHP, niçin olduğu yerde saymaya devam ediyor?

Her Kurultay sonrasında gözlenen partide değişim söylemi, parti lideri Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarını değiştirmesinden öteye gidemezken, sorunun kurmaylarda değil liderlikte olduğu gerçeğini bir kez daha açığa çıkarmış durumda. Sürekli kurmay değişikliği ile aşınan CHP’de bazı isimlerin kalıcı kurmaylar olarak değişmeyeceği izlenimi yaratsa da son Kurultay ile bu beklenti de boşa çıkmış durumdadır.

CHP liderinin yakınında tuttuğu Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu da yerlerini yeni isimlere bırakmış durumda. Kurultay’a 104 kişilik anahtar listesi ve tek Genel Başkan adayı olarak giren Kılıçdaroğlu’nun İl Başkanlarının 52 isimlik listesinden haberdar olmaması söz konusu olamazdı. Delegeler, yalnızca Gürsel Tekin’i liste dışına itmedi, Genel Başkanlarının birlikte çalışmayı arzu ettiği 23 kişiyi de seçilen listeden dışarıya çıkardı. Bu durum, bir Genel Başkan için partisinde bile lider olamadığının açık kanıtıydı.

Son Kurultay sonucuna bakarsak, bugüne kadar 75 Genel Başkan Yardımcısı değiştirmiş olan Kılıçdaroğlu, ciddi bir ekip kurma sıkıntısı yaşıyor. Bu durumun, 5 değişik parti sözcüsü değişikliği ile perçinlendiğini de görmek gerekiyor. Parti liderinin çalışmak istediği 20’den çok ismin seçilememesi yanında, bazı isimleri de kendiliğinden aday olamayarak Kılıçdaroğlu ekibine giremediğini görmekteyiz. Bunların yanına, başından beri hareket ettiği bazı isimleri MYK listesine alamaması, Kılıçdaroğlu’nun içine düştüğü acziyeti göstermesi anlamında dikkat çekicidir.

Parti Genel Sekreterinin delegeler tarafından liste dışına itilmesi, yıllardır birlikte çalıştığı ve seçimi kazandığı halde MYK’ya alınmayan Sezgin Tanrıkulu ve Hakkı Süha Okay ile partiye büyük umutlarla transfer edilen Enis Berberoğlu ile Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen Faik Öztrak, Nihat Matkap ve Seyhan Erdoğdu’nun liste dışı kalmaları, bir lider için başarısızlık olarak değerlendirilmesi gerekir.

CHP Kurultayı’nda Parti Meclis’ne girenler ve aldıkları oylar şöyledir : “Selin Sayek Böke 691, Erdal Aksünger 603, Fikri Sağlar 595, Ali Özgündüz 546, Necati Yılmaz 526, Veli Ağbaba 523, Aykut Erdoğdu 495, Devrim Kök 492, Haluk Koç 482, Gürsel Erol 454, Candan Yüceer 451, Hakkı Süha Okay 438, Seyit Torun 434, İlhan Cihaner 433, Ali Özcan 422, Mehmet Tüm 414, Bülent Tezcan 413, Mustafa Moroğlu 411, Eren Erdem 410, Sezgin Tanrıkulu 406, Ali Öztunç 405, Çetin Sosyal 404, Tekin Bingöl 379, Mehmet Ali Çelebi 378, İdris Yıldız 364, Bülent Kuşoğlu 359, Öztürk Yılmaz 358, Gamze Akkuş İlgezdi 354, Gülseren Onanç 349, Çetin Osman Budak 346, Kamil Okyay Sındır 345, Haydar Akar 342, Zeynep Altıok 340, Orhan Sarıbal 338, Hakkı Akalın 336, İdris Akyüz 336, Mevlüt Dudu 335, Aylin Nazlıaka 332, Sibel Özdemir 330, Turan Hançerli 330, Yıldırım Kaya 330, Hüsnü Süslü 329, Berhan Şimşek 327, Yasemin Öney Cankurtaran 325, Kadir Gökmen Öğüt 319, Gülizar Biçer Karaca 319, Haluk Pekşen 317, Mehmet Yula 317, Ekrem Kerem Oktay 316, İrfan Önal 316, Okan Gaytancıoğlu 315, Yaşar Seyman 310.” Kılıçdaroğlu’nun listesini delerek Parti Meclisi’ne seçilen 23 kişinin isimleri şunlardır: Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Aykut Erdoğdu, Kadir Gökmen Öğüt, Ali Öztunç, Mehmet Ali Çelebi, Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Haluk Pekşen, Gürsel Erol, Mehmet Tüm, İdris Yıldız, Hakkı Akalın, Mevlüt Dudu, Yıldırım Kaya, Berhan Şimşek, Mehmet Yula ve Yaşar Seyman.

Kılıçdaroğlu için diğer büyük başarısızlık, tek aday olarak girdiği Genel Başkanlık seçiminde 990 oy almasına karşılık, oy kullanan 1238 delege olmasıdır. Bu durumda, partide mevcut 248 delege, tek aday olarak girdiği seçimde Kılıçdaroğlu’na oy vermemiş, ancak seçim sonucunda geçerli oyların tamamını alarak seçildiği ilan edilmiştir.

CHP Kurultay sonucundan çıkan sonuç, Kılıçdaroğlu’nun CHP liderliğinin ciddi biçimde yara aldığı ve yeni bir Kurultayda liderliğinin sona ermesinin çok yakın olduğudur.

Sürekli kurmay değiştirerek yola devam etmeye çalışan CHP’de Kurultayda Parti Meclisi’ne seçilen 52 kişilik listenin 42’sinin Alevi olması (yaklaşık olarak bu sayı belirlenmiştir), CHP’nin Türkiye gerçeğini yansıtmayan bir Parti Meclisi ile yönetileceğini göstermesi açısından da dikkat çekicidir.
Mezhep ağırlıklı bir parti görünümüne bürünen, Güney Doğu’da ve Doğu-İç Anadolu’da silinmiş görünen CHP, iktidar alternatifi olamadığını bir kez daha göstermiş görünüyor. Bu durumda, TBMM’de temsil edilen diğer muhalefet partilerinin de iktidar alternatifi ve Türkiye Partisi kimliğine bürünememeleri nedeniyle, gelecek günlerde Türkiye’yi bekleyen iktidar değişikliği beklentileri de büyük ölçüde zora girmiş bulunuyor.

674630cookie-checkCHP’nin Temel Sorunu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.