‘CIA İran’a nükleer silah planı verdi’

Daily Telegraph’daki haber şöyle:


“Bu yöndeki iddaialar New York Times muhabiri James Risen’ın ‘Savaş Hali’ adlı kitabında yer alıyor. Risen’a göre, CIA, Merlin adını verdiği bir program uyarınca Şubat 2000’de Sovyetler’den kalma bir nükleer bomba planının üzerinde oynayarak bunu İranlılara göndermek istedi. Amaç, İranlıları yıllarca uğraştırmak ve sonuçta başarısızlığa uğratmaktı. CIA bu planı İranlılarla vermesi için Sovyet döneminde Rusya’dan kaçan bir nükleer bilimciyi Viyana’ya gönderdi. İşsiz bir nükleerbilimci rolü yapan Rus uzman, bomba planındaki hataları fark etti ve durumu CIA’ye bildirdi. CIA, uzmandan denileni yapmasını istedi. Ancak Rus bilmadamı planı, hataları açıklayan bir mektupla birlikte İranlılara teslim etti. Washington iddiaları reddediyor.”


“İRAN DURDURULMALI”


The Guardian gazetesi ise başyazısında İran’ın nükleer faaliyetlerine uluslararası toplumun kayıtsız kalamayacağını savundu.


Sosyal demokrat çizgideki gazetenin başyazısında şöyle denildi:


“Krizin temelinde nükleer silahların yayılmasını engelleyen sözleşmenin uygulanamaması yatıyor. “Resmi” nükleer güçler, silahsızlanma konusunda üzerine düşeni yapmadılar. Amerikan Başkanı Bush, sözleşme dışında kalan Pakistan ve Hindistan’ın nükleer güç statüsünü onayladı. İsrail’in nükleer faaliyetlerini denetlemek imkansız. İran’da cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı sevmeyenler bile nükleer programı ulusal gurur meselesi olarak görüyor. Ama Tahran’daki güç mücadelesi gözardı edilemez. Orta Doğu dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri. İç tüketim için söylenmesine karşın Ahmedinecad’ın İsrail hakkındaki sözleri kışkırtıcı. İsrail’in İran’a karşı önleyici saldırısından söz ediliyor. Bu da çok rahatsız edici. İran gerçekten nükleer silah peşinde koşuyorsa, ortada bunun görmezden gelinebileceği başka bir örnek yok.”

786760cookie-check‘CIA İran’a nükleer silah planı verdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.