CIA uçakları için hükümete suç duyurusu

Çağdaş Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubeleri, ABD’nin CIA uçaklarıyla gelip ‘İşkence, kaçırma veya kaybetme’ amaçlı faaliyetine göz yumduğu iddiasıyla Türk hükümet yetkilileri ve askeri yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.


İzmir Bayraklı Adliye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 50 kişi adına basın açıklamasını okuyan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukat Mehmet Ali Koç şunları söyledi:


“26 Haziran, 1997 yılında BM tarafından İşkence Görenlerle Dayanışma Günü olarak kabul edildi. Ancak halen BM üyesi pek çok ülkede işkence olgusu var. Özellikle 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana ‘teröre karşı savaş’ bahanesiyle devletler insan hakları alanında geri adımlar atmakta. Gözaltı süreleri, avukat ulaşma, yasal bir merciye derhal ulaşma gibi işkence ve kötü muamele görmesinin önünde bir koruma engeli oluşturan hakları hukuken ya da fiilen sınırlandırmaktadır…”


Bunun uluslararası düzeydeki yansıması CIA tarafından yürütülen gizli operasyonlar olduğunu savunan Mehmet Ali Koç, şöyle dedi:


“Terörist oldukları iddia edilen kişiler kendi ülkelerinde aklanmış olsalar dahi ‘teslimat’ adı verilen gizli uçuşlarla yine gizli gözaltı merkezlerine nakledilmektedir. Güvenlikle ilgili bu askeri uçuşlar, uluslararası hukukun öngördüğü denetimden kaçabilmek için CIA tarafından kiralanmış sivil uçaklarla yapılmaktadır. Bu hukuk dışı uçuşlarla yapılan teslimatlar da yasadışı biçimde gözaltına alınan kişilerin yine yasadışı biçimde sorgulanmasına yok edilmesine yöneliktir. Ancak kişilerin ‘işkence teslimi’ olarak adlandırılabilecek bu operasyondan sadece ABD sorumlu değildir. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok BM ve Avrupa Konseyi üyesi ülke; ABD’nin CIA tarfından yürütülen ‘işkence, kaçırma veya kaybetme’ amaçlı faaliyetine göz yummakta, hatta işbirliği yapmaktadır.”


ABD’nin tüm dünyanın gözü önünde suç işlediğini, belirten Koç, bu suçların işlenmesine, hava sahasını, hava alanlarını ve topraklarında bulunan gizli sorgu merkezlerini kullandırarak izin veren devletin yetkililerinin de suç işlediğini ifade etti. Koç, “CIA tarafından kiralanan uçakların İncirlik Üssü’ne ve Diyarbakır Havaalanı’na iniş yaptığına dair somut bulgular mevcuttur” dedi.


Açıklamanın ardından 50 kişi Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eski Başbakan Bülent Ecevit, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eski Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Cumhur Asparuk, 10’uncu Tanker Üssü Komutanları hakkında “İşkence, kişi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarını işledikleri iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verip suç duyurusunda bulundu. / Bahri KARATAŞ,İZMİR (DHA)

1031480cookie-checkCIA uçakları için hükümete suç duyurusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.