‘CIA’in 8 ülkede gizli sorgu hücreleri var’

Washington Post, aralarında Makedonya, Afganistan, Bulgaristan,Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın bulunduğu 8 ülkede, El Kaide terör örgütü mensublarının sorgulandığını gizli bir CIA hapishanesi bulunduğunu öne sürdü.

CIA’in bu tür merkezleri yurtdışında kullandığını, çünkü ABD’de tutukluları böyle tecritte tutmanın yasadışı olduğunu vurgulayan gazete, üst düzey ABD’li yetkililerin isteği üzerine bu programa dahil Doğu Avrupa ülkelerinin isimlerini, misillemelere karşı hedef olabilecekleri gerekçesiyle yayımlamadığını belirtti.

ABD’nin ciddi gazetelerinden Washington Post’ta yer alan haberdeki iddialara göre, icerisinde ABD gizli servisi CIA ajanlarının bulunduğu tahmin edilen Boing 737 ile N313P, Makedonya, Afganistan, Bulgaristan, Romanya, Cek Cumhuriyeti ve Polonya’nın bulunduğu 8 ülkeye çok sayıda iniş gerçekleştirdi.

Haberde, Amerikan Hava Kuvvetlerine ait hayalet uçak diye bilinen bir Panthom’un, 22 Eylül 2003 tarihinde başkent Varşova’ya 140 km. uzaklıkta bulunan Szymany havaalanına iniş yaptığı ve ardında da çok gizli bir görev için Afganistan’in başkenti Kabul’e gitmek üzere havalandığı yer aldı.

GİZLİ SORGU HÜCRELERİ

ABD’li İnsan Hakları Gözlemcisi ve terör uzamani John Sifton , CİA ajanlarini taşıyan Boing 737’nin, 2003 yılında Polonya’ya gizli bir görev amacıyla gittiğini dogrularken, Vashington Post gazetesi muhabiri Dana Priest de yazılarında Polonya’da, El Kaide terör örgütü mensublarının tutuldugu yasa dışı gizli bir CIA hapishanesi olabileceğini vurguladı.
 
Polonya İnsan Haklari Gözlemcileri de, CIA’in  El Kaide terör örgütü mensublarını Polonya İstihbarat Eğitim Merkezi’nde sorguladıklarını iddia ediyorlar. İddialarla ilgili olarak bir açıklama yapan Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leszek Laszczak , “Amerikan hükümetiyle yapılan  bir antlaşma  yada terorist faaliyetlerde bulunduğu  gerekçesiyle her hangi bir kişinin göz altına alınması ve sorgulanması söz konusu değildir” dedi.

ROMANYA: CIA ÜSSÜ YOK

Öte yandan Romanya Başbakanı Calin Tariceanu, ülkesinde CIA ait üs bulunmadığını söyledi. Tariceanu, Rumen gazetecilere yaptığı açıklamada, “Romanya’da CIA üssü yoktur” demekle yetindi.

İLGİLİ HABER:

 ‘Türk güvenlik birimleri CIA’nın taşeronu’

Türkiye-CIA ilişkisine soru önergesi

1117470cookie-check‘CIA’in 8 ülkede gizli sorgu hücreleri var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.